Delfi avaldab alljärgnevalt mõned lugejate kommentaarid loole "Norra telekanal: Eesti ehitusfirma kuritarvitab riiklikul objektil töölisi."

MrMagee

Jällegi väga kurb tõdeda, et eestlane on ikka nii kuradi ahne inimene ja see on siinsamas eestis ka meil samamoodi. Osad firmad saaksid hinnata töölist väga edukalt, aga ahnus paneb raha ainult ülemuse tasku voolama.

elutark

Ehk siis Norra eestlased saavad Eesti palka. Ei saa aru millal jõuab meie valitsejatele kohale, et kui tahame koos huntidega ulguda peame ka hundi moodi käituma ehk siis aeg oleks ammu meie palgapoliitika üle vaadata. Alustaks õige miinimumpalgast, siis hakkavad ka muud palgad järele jõudma. Tohutu palgalõhe pole kuidagi seletatav. Samas leiavad tööandjad alati, et palgad ja maksud on liiga suured.

ehhh

Sama petuskeem on umbes samasugune Eestiski palkadega. Ülemused istuvad ja panevad tööliste arvelt meeletuid summasi vasakule. Ei midagi uut ju, nii saadaksegi rikkaks töötegijate arvelt. Ega ausalt tööga rikkaks ei saa, ikka valetada, raha kantida jne...Nagu meie mäe otsas olijadki.

Eks on mindud ka

Kuid tavad on rasked kaduma. Tavaline olukord on selline, et kes töö korralikult selgeks saab ja eriti alkot ei pane, siis liigutakse sellistest kohtadest minema.

See on Nõukogude töökultuuri pärand, kus aetakse kari inimesi võimalikult odavalt kohale (mõned võib neist on ka "päris" ehitajad ) ja pärast vaatame, mis välja tuli ja parandame kuidagimoodi.

See on täiesti tavaline Eesti ehituse tava (on muidugi ka erandeid), kuid reeglina saab vähempakkumisel objektidel rakendada kõige odavamat tööjõudu, kes alles "proovivad kätt" - oskustöölised on juba nn. ülbed ja julgevad raha küsida sest nagunii pole garantiid, et hästi tehes peatöövõtja sulle juriidiliselt kotti pähe ei tõmba.

E

Eestis on ju ka petiseid nagu murdu, jäetakse mustalt töötanud töölistele rahad maksmata ja see tööline ei saa midagi nõuda ka kuskilt maksuametist. Aga jama on siis, kui neid töölisi, kes ühelt mehelt petta on saanud tekib kümneid. Siis võib asi tõsiseks minna ja mehed võivad hakata omakohut pidama.

Teada tõde

Eesti firmad ei tee seda mitte ainult Norras, vaid igas riigis, kuhu end vaid sisse on seadnud. Saab ainult korrata: ärge minge välismaale tööle Eesti firma alla! Nii ei parane teie elujärg mitte kunagi. Eesti firmadel aga läheb välismaal edukalt, palgates Eestis orjatööjõudu.