Suuremahulist narkoäri juhtinud 36-aastane Vladimir Fidkevich jäi süüdi kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja suures ulatuses narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises ja pidi vastu võtma 12 aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, kirjutab BNS.

Sergey Mokrinchuk ja Sergei Sinotov said narkootikumide käitlemise eest kaheksa-aastase vangistuse, kuid kuna Mokrinchukil oli ka varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, peab tema trellide taga veetma kaks aastat vähem kui 10 aastat.

Mušvig Agajevil tuli narkoäris osalemise eest vastu võtta üheksa aasta ja nelja kuu pikkune vangistus, Toomas Kuumal ja Aleksandr Getalol kuue aasta ja nelja kuu pikkune vangistus ning Aleksandr Melnitšukil kuueaastane vabaduskaotus. Kõige kergemalt pääses Igor Kovaljov, kellel tuleb vanglas veeta neli aastat ja kuus kuud.

Ühtlasi konfiskeeris kohus meestelt kokku kümneid tuhandeid eurosid, näiteks Sinotovilt saadi kätte 21 390 eurot kuritegelikku tulu. Samuti konfiskeeris kohus süüalustelt või nendega seotud isikutelt kolm autot, samuti peavad süüalused tasuma sundraha ja hüvitama menetluskulud.

Uurimise käigus võttis keskkriminaalpolitsei ära kokku 1,49 kilogrammi fentanüüli, mis sisaldas puhast ainet 116 grammi. Sellisest kogusest fentanüülist piisanuks narkojoobe tekitamiseks 582 200 inimesele. Kriminaalasjas võeti ära ka üle 7,5 kilogrammi marihuaanat.

"Kriminaalasjas esitatud süüdistuste osas oleks antud fentanüülikoguse hulgimüügist saadav tulu olnud umbes 223 500 eurot," ütles riigiprokurör Kati Miitra. "Ilmselt oleks üksikute doosidena võinud selle narkootilise aine müügitulu küündida üle viie miljoni euro."

Lisaks võeti kriminaalasjas ära üle 7500 grammi kanepiõisikuid ning ligi kaheksa grammi peenestatud kanepit.

Süüdistuse järgi lõi Vladimir 2012. aasta alguses neljast isikust koosneva kuritegeliku ühenduse, mille eesmärgiks oli varalise kasu saamine suures koguses fentanüüli ebaseaduslikust käitlemisest. Vladimir värbas ühenduse liikmed Sergei, Sergey ja Aleksandri ning juhtis ja rahastas nende tegevust. Sergei, Sergey ja Aleksandri vahel olid jagatud sellised ülesanded, nagu narkootilise aine kaalumine, pakendamine, valdamine ja vedu, samuti kohtumised klientidega, tellimuste võtmine, narkootilise aine edasiandmine klientidele, raha kogumine ja üleandmine Vladimirile. Samas kriminaalasjas on esitatud süüdistus ka Aleksandrile, Toomasel ja Igorile, keda süüdistatakse fentanüüli omandamises ja valdamises.

Süüdistuse järgi käitles Vladimiri poolt juhitud kuritegelik ühendus 392,5-grammist fentanüülikogust (puhast ainet 30,7 grammi), millest on võimalik tekitada narkojoove 153 500 inimesele ning mille võimalik hulgimüügitulu oleks olnud vähemalt 58 875 eurot.

Keskkriminaalpolitsei menetlusbüroo talituse juhi Ago Leisi sõnul on Vladimir varem narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest kriminaalkorras karistatud. "Pärast kinnipidamiskohast vabanemist lõi Vladimir oma kuritegelike eesmärkide realiseerimiseks juba kuritegeliku ühenduse, mille põhiliseks kriminaalseks tegevusalaks oli suurejoonelise narkoäri ajamine," lausus Leis.

Samuti saatis riigiprokuratuur kohtu ette Mušvigi, kes grupis koos Vladimiriga omandas, valdas ja andis edasi suures koguses narkootilist ainet suure varalise kasu saamise eesmärgil. Läbiotsimiste käigus võeti ära üle kilogrammi fentanüüli, milles oli puhast ainet umbes 86 grammi. "Sellest kogusest oleks saanud tänavamüügis 428 700 üksikut doosi, mida hulgimüügis grammi kaupa müües võinuks teenida vähemalt 164 600 eurot," ütles riigiprokurör Kati Miitra.

"Fentanüüli näol on tegemist väga ohtliku ja tugeva narkootilise ainega, mille tänavamüügis ostetud doosi kangust ei ole selle kasutajal võimalik ise kindlaks teha. Seoses antud asjaoluga võib kasutajaid liiga suure annuse tõttu saabunud üledoosi tõttu oodata surm," selgitas keskkriminaalpolitsei menetlusbüroo talituse juht Ago Leis. "Pidev fentanüüli tarvitamine nõuab sõltlastelt palju raha ning selle tõttu panevad nad ka tihti toime varavastaseid kuritegusid."