Rahvusraamatukogul kulub Eesti Ekspressi andmetel sel aastal ennustatavalt 54 000 eurot rohkem elektri peale, sest elektri vabaturule üleminek on hindu tõstnud.

Kuna rahvusraamatukogu eelarve on viimse piirini ära kärbitud, otsustasidki rahvusraamatukogu nõukogusse kuuluvad riigikogu liikmed Gräzin, Roos ja Meri teha valmis seaduseelnõu, millega elektri hinnatõus kompenseeritakse. Valitsus lükkas küll vastava eelnõu tagasi, aga Gräzin lausus, et koalitsioonileppes otsustati, et see probleem lahendatakse ära ja Rahvusraamatukogule kompenseeritakse elektri hinnatõus.

"Tegime mõningad aktiivsed sammud," vastas ta küsimusele, kas just riigikogu liikmetest Rahvusraamatukogu nõukogu liikmete poolne survestamine aitas elektri hinnatõusu kompenseerida.

Elektri hinnatõus on probleemiks ka paljudele teistele kultuuriasutustele. Gräzin ei osanud öelda, mis neist saab, sest nende nõukogude liikmeks ta pole. Rahvusraamatukogu puhul oli lisaraha saamisel abiks see, et kõik võimalikud kokkuhoiukohad olid silmnähtavalt juba ammendatud.

Gräzini sõnul jääb aga endiselt üles probleem, kuidas Rahvusraamatukogu rahastamist korraldada. Kultuuriministeeriumi toetus on moraalne, sest neil raha pole. Rahandusminister aga Rahvusraamatukoguga otse suhelda ei taha.

Sarnane probleem on varem olnud ka Rahvusringhäälingul, kelle puhul oli samuti ebaselge, kas asutus peab endale raha taotlema läbi kultuuriministeeriumi või otse rahandusministeeriumist. Ka rahvusooper Estonia ees on sama küsimus. Gräzini sõnul on antud küsimus edastatud riigikogu põhiseaduskomisjonile, kes peab sellele lahenduse leidma.