Vangid protesteerivad kindlaks määramata tingimustel kinnipidamise vastu. Enamikku hoitakse kinni, ilma et neile oleks süüdistust esitatud, vahendab BBC News.

Näljastreik algas USA Kuubal asuvas vangilaagris veebruaris ning on viimastel nädalatel kiiresti levinud. Kuigi sellised aktsioonid on Guantánamos sagedased, on praegune näljastreik pikim ja osavõtjaterohkeim.

Guantánamo ametnikud eitavad väiteid, nagu oleks streik alanud pärast seda, kui kongide läbiotsimisel koheldi halvasti koraane.

13. aprillil puhkes vanglas vägivald, kui võimud tõid kinnipeetavad välja kongidest, kus nad olid kinni katnud valvekaamerad ja aknad.

Mõned vangid kasutasid „improviseeritud relvi“ ja nende vastu kasutati „mittesurmavat laskemoona“, teatasid laagri ametnikud. Tõsisematest vigastustest ei teatatud.

Teadetekohaselt on antud luba ligi saja kinnipeetava vabastamiseks, kuid nad on endiselt Guantánamos USA kongressi kehtestatud piirangute tõttu ning seetõttu, et kardetakse nende väärkohtlemist, kui nad oma päritoluriikidesse saadetakse.

Sõjaväeline vangilaager avati 2002. aastal pärast 2001. aasta 11. septembrit läbi viidud terrorismivastaste operatsioonide käigus vahistatute kinnihoidmiseks.