Suutmatus sõlmida Kuriili saarte üle kestva territoriaalvaidluse tõttu alates Teise maailmasõja lõpust ametlikku rahulepingut on takistanud Jaapanil ja Venemaal ära kasutamast kahepoolsete suhete täielikku potentsiaali. Detsembris võimule tulnud Abe on teinud suhete parandamisest Venemaaga ühe oma valitsuse prioriteedi ning toetanud ummikus kõneluste jätkamist tülile lahenduse leidmiseks, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Olen kindel, et arutame täna ka peaprobleemi, Venemaa ja Jaapani rahulepingut," ütles Putin Kremlis toimuvate kõneluste algul.

Viitamata otseselt territoriaalvaidlusele, kiitis Abe kohtumisel kahe riigi suhete arengut Putini võimuperioodil, kuid tunnistas, et teha on veel palju. "Kahe riigi koostöö potentsiaali pole piisavalt ära kasutatud ning koostööd tuleb laiendada," lausus Jaapani peaminister.

Jaapani valitsusallika teatel loodetakse kõneluste lõppedes ühisavaldust, milles Abe ja Putin kinnitavad territoriaalkõneluste jätkumist.

Viimati külastas Jaapani valitsusjuht Moskvat ametlikul visiidil 2003. aastal, kui Putiniga kohtus tollane peaminister Junichiro Koizumi. 2008. ja 2009. aastal käisid peaministrid Yasuo Fukuda ja Taro Aso Venemaal lühematel ja madalama tasemega visiitidel.