Peamisteks põhjusteks peetakse hiliseid diagnoose ja ravi halba kättesaadavust. Et oodatav eluiga pikeneb, muutub vähktõbi tavalisemaks ning paljud riigid ei tule sellega toime, hoiatavad eksperdid BBC Newsi vahendusel.

Eksperdid uurisid vähi esinemist ja ravi Ladina-Ameerika ja Kariibi mere regioonis järgmistes riikides ja territooriumidel: Argentina, Bahama, Boliivia, Brasiilia, Tšiili, Colombia, Costa Rica, Dominikaani Vabariik, Ecuador, Guatemala, Prantsuse Guyana, Guyana, Honduras, Haiti, Mehhiko, Nicaragua, Panama, Peruu, Puerto Rico, Paraguay ja El Salvador.

Lancet Oncologys avaldatud uuringus, mida esitletakse ametlikult konverentsil São Paulos, öeldakse, et kui nende riikide majandus kasvab ja elustandardid paranevad, võtavad inimesed üha rohkem omaks arenenud riikide elanike kombed.

Elustiil muutub istuvamaks, süüakse ebatervislikumalt ning suitsetatakse ja juuakse alkoholi rohkem.

Riskifaktorid on ka intensiivne päikesekiirgus ja tahkete kütuste põletamisest tekkiv saaste.

Uurijate sõnul on Ladina-Ameerikas umbes 163 vähijuhtu 100 000 inimese kohta. USA-s on 100 000 elaniku kohta 300 vähijuhtu ja Euroopas 264.

Suremus on aga palju suurem. Ladina-Ameerikas registreeritakse 13 surma iga 22 vähki haigestunu kohta, samas kui USA-s 13 surma iga 37 ja Euroopas 13 surma iga 30 haigusjuhu kohta.

Uurijate hinnangul diagnoositakse Ladina-Ameerikas ja Kariibi mere regioonis 2030. aastal 1,7 miljonit vähijuhtu ja sureb üle miljoni inimese.

Bostonis asuva Harvardi meditsiinikooli professor Paul Goss, kes oli uurijate rühma juht, ütles: „Arenenud riikidega sarnaste elustiilide laialdasem omaks võtmine viib vähihaigete patsientide arvu kiire kasvuni, mis on koorem, milleks Ladina-Ameerika riigid valmis ei ole. See tärkav vähiprobleem ähvardab põhjustada laiaulatuslikke kannatusi ja ohustab Ladina-Ameerika riikide majandust. Regioon on vähi esinemise ärevusttekitava kasvuga toime tulemiseks halvasti varustatud ning ebaproportsionaalselt suur suremus võrreldes maailma teiste regioonidega rõhutab vähikontrolli probleemi suurust.“