Lõuna-Korea esimene asevälisminister Kim Kyou-Hyun ütles suursaadik Koro Besshole, et Tokyo peab meeles pidama seda tohutut valu ja kahju, mida põhjustas tema sõjaaegne agressioon ja koloniaalpoliitika riikidele nagu Lõuna-Korea. "Avaldame kahetsust Jaapani valitsusliikmete ja seadusandjate moonutatud ajaloohinnangu ja anakronistlike seisukohtade üle," lausus Kim AFP ja BNS-i vahendusel.

Soul avaldas Jaapani poliitikute tegevuse vastu protesti päev pärast seda, kui peaminister Shinzo Abe Yasukuni pühamu külastamise kaitseks sõna võttis.

Kolmapäeval hoiatas Lõuna-Korea president Park Geun-hye Tokyot "tsentrist paremale kaldumise" ning mineviku armide lahtikiskumise eest.

Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga kordas Abe argumente. "Riigi eest oma elu ohverdanud inimeste austamine on loomulik nähtus igas riigis," lausus ta. "Lõuna-Korea ja Hiina on meie jaoks tähtsad naabrid. Me ei soovi, et Yasukuni küsimus avaldaks mõju suhetele nende riikidega.

Yasukuni pühamu austab Jaapani 2,5 miljonit sõdades hukkunut, teiste seas 14 sõjakurjategijat. Jaapani naabrid näevad pühamus Tokyo imperialistliku mineviku sümbolit.