Uut valitsust hakkavad toetama peamiselt vasaktsentristlikud ja paremtsentristlikud erakonnad, mis pole pärast veebruarikuiseid valimisi seni omavahel kokkuleppele jõudnud, vahendab Reuters.

Valitsuse moodustamine lõpetaks kaks kuud kestnud poliitilise patiseisu Itaalias ning saadaks turgudele sõnumi, et riik võib olla lõpuks valmis äärmiselt vajalikke reforme läbi viima.

Endise peaministri Silvio Berlusconi pikaaegse personaliülema Gianni Letta nooremat sugulast Enrico Lettat peetakse mõõdukaks poliitikuks. Ta seisab lähedal erakonna endisele juhile Pier Luigi Bersanile, kes astus nädalavahetusel tagasi.

Berlusconi erakond Popolo della Libertà, Letta demokraatlik partei ja ametist lahkuva peaministri Mario Monti tsentristlik kodanike valiku liikumine on kõik teatanud, et teevad koostööd ükskõik kellega, kelle Napolitano välja valib.

Letta ütles teisipäeval, et tema erakond toetab igasugust valitsust, mis pühendub sotsiaalmajandusliku hädaolukorra lahendamisele ja viib läbi tõsised poliitilised reformid, sealhulgas muudab mittetoimivat valimisseadust, mida peetaksegi kahekuulise patiseisu üheks põhjustajaks.

Veebruarikuistel valimistel said vasaktsentristid alamkojas väikese enamuse, kuid senatit oma kontrolli alla ei saanud ning ei suutnud nii valitsust moodustada.