Andmed Tamerlan Tsarnajevi kohta sisestati allikate teatel USA rahvusliku terrorismivastase keskuse andmebaasi TIDE, sest föderaalne juurdlusbüroo FBI vestles temaga 2011. aastal, kui uuris Venemaalt tulnud vihjet selle kohta, et temast on saanud radikaalsete islamistide järgija, vahendab Reuters.

FBI ei avastanud midagi, mis oleks viidanud sellele, et Tsarnajev on aktiivne oht, kuid lisas tema nime siiski TIDE-sse (Terrorist Identities Datamart Environment). FBI ei ole avaldanud, mida nad Tsarnajevi kohta teada said.

Andmebaas, mis sisaldab üle poole miljoni nime, on aga ainult hoidla, kus hoitakse informatsiooni inimeste kohta, keda USA võimud peavad teadaolevateks, kahtlustatavateks või potentsiaalseteks terroristideks üle maailma.

Selle tohutu suuruse tõttu ei jälgi USA uurijad rutiinselt iga andmebaasis registreeritut, teatas andmebaasiga kursis olev USA ametnik.

2008. aastal sisaldas TIDE üle 540 000 nime, kuigi need esindavad umbes 450 000 tegelikku isikut. Osa nimedest on varjunimed või sama nime erinevad kirjutusviisid. Alla viie protsendi TIDE-s esinevatest isikutest on USA kodanikud või seaduslikud elanikud.

TIDE on üks paljudest USA föderaalsetest julgeolekuteenistuste andmebaasidest, mis loodi pärast 2001. aasta 11. septembrit. Andmebaaside süsteemi on kritiseeritud liigse kohmakuse eest, eriti 2009. aasta lennukirünnaku valguses. Luure- ja julgeolekuagentuurid tunnistasid kongressis, et ei märganud vihjeid Detroiti lennanud lennuki „aluspüksipommitajale“ Umar Farouk Abdulmutallabile. Ametnikud teatasid pärast intsidenti, et Abdulmutallab oli TIDE andmebaasis.

Tamerlan Tsarnajevi puhul oli probleem nähtavasti see, et kuna teda ei peetud aktiivseks ohuks, oli tema nimi ainult lühikest aega nimekirjas, mis oleks eeldanud tema jälgimist.

Tsarnajevit ei pandud lennukeelunimekirja ning samuti ei olnud ta nimekirjas, mis oleks nõudnud tema erilist läbiotsimist lennujaamades.

Pärast TIDE süsteemi lisamist sisestati Tsarnajevi nimi veel ühte andmebaasi, mida haldab sisejulgeolekuministeeriumi piirikaitsebüroo. Seda kasutatakse USA maismaapiire ületavate ning lennujaamade ja sadamate kaudu sisenevate inimeste kontrollimiseks.

Tsarnajev märgistati selles andmebaasis, kui ta sõitis 2012. aasta jaanuaris USA-st Venemaale, kuid mingit häiret ei antud, ilmselt seetõttu, et FBI ei olnud teda vestluse tulemusena ohuks kuulutanud.

Kui Tsarnajev kuus kuud hiljem Venemaalt naasis, oli ta piiriandmebaasis automaatselt vähem ohtlikuks märgitud, sest ei olnud uut informatsiooni, mille aluselt oleks pidanud talle erilist tähelepanu pöörama. New Yorgi John F. Kennedy lennuväljal ei otsitud teda seega hoolikamalt läbi.

USA luure keskagentuuri CIA terrorismivastase keskuse endine ülem Bob Grenier ütles, et jälgimisnimekirjade süsteemide efektiivsus sõltub sellest, millist informatsiooni neisse sisestatakse, ning lisas, et kui võimudel ei ole isiku vastu tõsiseid andmeid, ei tehta talle vabas ühiskonnas piiranguid.