Võimude teatel toetas väidetavat vandenõu Iraanis asuv al-Qaida haru, kuigi Iraani riiklikust toetusest märke ei ole, vahendab BBC News.

Kanada võimude teatel vahistati kaks kahtlusalust esmaspäeval Montréalis ja Torontos. Jaser arvatakse olevat palestiina päritolu Araabia Ühendemiraatide kodanik, kuigi tema advokaat rõhutab, et ta on Kanada püsielanik juba 20 aastat. Esseghaier arvatakse olevat Tuneesia päritolu.

Mehi süüdistatakse katses häirida transpordirajatiste tööd terroristliku organisatsiooni ülesandel ja mõrvakatses. Kumbki ei tunnistanud end teisipäeval süüdi.

Esseghaier ütles, et temavastased süüdistused on ebaõiglased. „Järeldused tehti tegude ja sõnade põhjal, mis on vaid näilised,“ ütles ta prantsuse keeles. Esseghaier keeldus kohtu määratud advokaadist.

Jaseri advokaat Norris seadis kahtluse alla vahistamise ajastuse. Kanada parlament arutab nimelt parajasti terrorismivastast seaduseelnõu, mis kehtestaks taas „ennetava vangistuse“ ja ülekuulamised uurimise eesmärgil.

„Ma ei tea, mis nende eesmärgid olid, aga nende ajastus oli pehmelt öeldes tähelepanuväärne,“ ütles Norris ajalehele Globe and Mail.

Esseghaier oli doktoriõppes teadusliku uurimise rahvuslikus instituudis Montréali lähedal, samas kui Jaser töötas teadetekohaselt kolimisfirmas klienditeenindajana.

Kanada meedia teatel alustati uurimist pärast Toronto moslemikogukonna murelikult imaamilt saadud vihjet. Imaam muretses, et äärmuslased rikuvad linna noori inimesi.

Võimud kahtlustavad, et Esseghaier ja Jaser kavatsesid Suur-Toronto piirkonnas reisirongi rööbastelt välja sõitma panna.

Väidetav rünnak oli kindlasti planeerimisstaadiumis, kuid see ei pidanud toimuma kohe, teatas Kanada kuningliku ratsapolitsei esindaja Jennifer Strachan esmaspäeval.

Ajaleht Globe and Mail teatas, et sihtmärgiks oli Toronto-New Yorgi rong.

Kanada reisirongioperaator VIA Rail, mis veab igal aastal neli miljonit reisijat, teatas, et mingit ohtu avalikkusele pole kunagi olnud.

Iraan eitab igasuguseid sidemeid kahtlusalustega. Välisminister Ali Akbar Salehi sõnul on naeruväärne väita, et al-Qaida ja Teherani vahel on mingeid sidemeid.

„See on kõige naljakam asi, mida ma olen kunagi kuulnud oma 64 eluaasta jooksul,“ ütles Salehi Iraani uudisteagentuurile ISNA.

Sõjakas salafistlik islamiliikumine al-Qaida jutlustab äärmuslikku šiiitidevastast ideoloogiat, mistõttu peaks ta olema selges vastasseisus šiiitliku Iraaniga.

Analüütikute sõnul on aga Iraani sidemed al-Qaidaga varjatud ja keerulised. Mõned al-Qaida juhtivad tegelased, sealhulgas Osama bin Ladeni poeg Saad bin Laden ja endine julgeolekuülem Saif al-Adel põgenesid väidetavalt Iraani, kui USA 2001. aastal Afganistani sisse tungis. Iraani revolutsiooniline kaardivägi hoidis neid väidetavalt koduarestis, kuid Teheran ei tunnistanud kunagi nende riigis viibimist.

USA väitel on ühenduslüli al-Qaida ja Iraani valitsuse vahel Saif al-Adeli äi Mustafa Hamid. Pärast Talibani võimult kukutamist pidas ta väidetavalt läbirääkimisi mitmete kõrgetasemeliste al-Qaida liikmete ja nende perekondade turvalise ümberpaigutamise üle Iraani. Iraani võimud vahistasid ta 2003. aasta keskel.