Eesti liikumispuudega inimeste liidu esindaja Tiia Sihveri sõnul on kahepäevase ürituse mõte näidata, et igal elualal võivad olla andekad nii puudega kui ka puudeta inimesed.

Mis on festivalil kavas?
• Puudega ja puudeta inimeste suhtluslõhe vähendamisele keskenduv avaseminar.

• Festivali rahvusvaheline esinejate nimekiri algab reedel Kukerpillidega ja lõppeb laupäeval Sergei Manukjani jazzbändiga Avicenna.

• Kirjeldustõlkega filmiprogramm.

• Etendub Mart Kivastiku lühinäidend „No näed sa!“, mis jutustab maailma nägemisest kahel viisil.

• Pimekohvik, kus sööjaid abistavad nägemispuudega giid-teenindajad.

• Korvpalli, saalihoki ja lauatennise mängimise võimalus nii ratastoolis kui ka pimedana.

• Jalaga maalimise õpituba, puudega inimeste kunsti ja käsitöö väljapanekud ning ühiselt loodav grafitisein.

• Kavas on nii tavalised tantsuetendused kui ka ratastoolivalss.

• Lasteala praktiliste õpitubadega tulekahju kustutamisest esmaabi andmiseni.

Koguperefestival toob 7. - 8. juunil Tallinna lauluväljakule kokku muusikud, kunstnikud, sportlased ja käsitöömeistrid, kes on tuntust kogunud nii kodus kui võõrsil, seda puudest või selle puudumisest hoolimata.

Samuti saab programmist osa kogu sihtgrupp: nägijaid ootab pimekohvik ja pimedail aitab filmiõhtut nautida kirjeldustõlk. "Lihtsalt puudega inimeste puhul tuleb arvestada mõne pisiasjaga nagu see, et kurt vajab viipekeele tõlki. See on selline pehme ja hea pereüritus, kus on kõigil hea olla," märkis Sihver.

Festivali ideega tuli pimedate ja vaegnägijate abistaja Sülvi Sarapuu Soome eeskuju põhjal välja juba 2011. aastal. Kui Eestis toimub taoline üritus esmakordselt, siis teispool Läänemerd kord aastas juba kahes linnas.

"Soomes ei esine üritusel samamoodi ainult puudega inimesed, vaid kõik, kes tahavad seda sõnumit tuua – tuleb osata näha ja mõelda kõigile. Algul oli Eestis organisatsioonide suhtumine selline, et tore idee küll, aga ei tea, kas hakkame ikka tegema. Nüüd on inimesed koos ja teevad seda himuga," märkis ta.

Lõimumine pole vaid keelepõhine
Sarapuu tõi välja, et kahepäevane tore peomeeleolu toob ühelt poolt üle kogu väikse Eesti kokku puudega inimesed, kuid teisalt aitab kaasa lõimumisele.

"Kultuuriministeerium algatas uue integratsiooniprogrammi tegemise aastateks 2014-2020. Alusdokumentides pole puudega inimesi üldse sees. Eestis räägitakse integratsioonist siiski ainult vene keele põhiselt, aga puudega inimesed on sellest välja jäetud," lausus ta.

Tiia Sihver loodab lisaks, et festival aitab muuta mõtteviisi, kus puue oleks justkui ületamatu takistus.

"Esimest korda toimuva koguperepeoga tõestame, et puudega inimesed on ja suudavad olla iseseisvad, saades hakkama paljuga, sealhulgas ka suursündmuste korraldamisega. Uue festivaliga teeme kummarduse kõigile oma alal andekatele inimestele," lisas Sihver. Tema sõnul on plaan selline, et üritus ei jää ühekordseks.