Parlamendiliikmed külastasid Tokyos asuvat templit kevadpidustuste puhul, vahendab BBC News.

Pühapäeval külastasid Yasukuni templit ka kaks ministrit, kelle hulgas oli asepeaminister Taro Aso. Kõik see pahandab Jaapani naaberriike, kes peavad templit meeldetuletuseks Jaapani sõjaka mineviku kohta.

Peaminister Shinzo Abe templis ei käinud, kuid tegi rituaalse ohverduse.

Soul tühistas kavandatud visiidi ning Hiina esines „pühaliku protestiga“ ministrite visiidi vastu.

„Ainult siis, kui Jaapan vaatab näkku oma agressiivsele minevikule, on tal tulevikku ja ta võib arendada sõbralikke suhteid Aasia naabritega,“ ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying esmaspäeval.

Jaapani parlamendi liige Hidehisa Otsujji ütles aga, et parlamendiliikmete jaoks on loomulik austada templis inimesi, kes surid riigi eest.

„Kõik riigid teevad seda. Ma ei saa aru, miks meie peale pahandatakse,“ ütles Otsujji.

Samal ajal lõi taas lõkkele tüli Ida-Hiina meres asuvate jaapani keeles Senkaku ja hiina keeles Diaoyu saarte pärast.

Teisipäeva varahommikul saabus piirkonda kümme Jaapani alust umbes 80 aktivistiga, teatas Reuters. Neid jälgisid Hiina rannavalvelaevad. Jaapani rahvusringhääling NHK teatas, et laevadel on regionaalsed rahvaesindajad ja välismeedia esindajad.

„Sissetung territoriaalvetesse on äärmiselt kahetsusväärne. Igal juhul on Senkaku saared ilma kahtluseta Jaapani territoorium,“ ütles Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga.

Hiina riiklik ookeaniadministratsioon tegi aga avalduse, milles öeldakse, et kolm nende laeva avastasid mitu Jaapani alust Diaoyu saarte ümbrusest ja kutsusid kohe veel viis laeva Ida-Hiina merele.