Chiheb Esseghaier (30) ja Raed Jaser (35) kavandasid väidetavalt Toronto piirkonnas ettevõtte Via Raili reisirongi ründamist, ütles ametnik ajakirjanikele, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Vandenõu hõlmas siseriiklikku rünnakut, mille kavandamisel kasutati al-Qaida toetust, lisas ametnik, kelle sõnul piirdus terrorivõrgustiku toetus meestele juhiste andmisega.

Kahtlusalused peaksid teisipäeval kautsjoniistungile ilmuma. Võimude sõnul ei ole Esseghaier ja Jaser Kanada kodanikud. Nende rahvuse avalikustamisest võimud esialgu keeldusid.

Üks teine ametnik märkis, et peamine kahtlusalune on elanud Montréalis seitse aastat. "Kahtlusaluste plaanid ei toetunud etnilisele päritolule, vaid tuginesid ideoloogiale," nentis politsei.

Meestele on esitatud süüdistus terrorirünnaku kavandamises ning osalemises terrorivõrgustiku vandenõu sepitsemises eesmärgiga tappa inimesi.

Kanada kuninglik ratsapolitsei teatas pressikonverentsil, et kahtlusalustele pakkusid toetust al-Qaida Iraanis tegutsevad rakukesed. "Hetkel ei ole tõendeid selle kohta, et rünnakuid kavandati mõne riigi mahitusel."

Kahtlusalused sepitsesid vandenõu reisirongi rööbastelt maha jooksutamiseks, kuid politsei keeldus täpsustamast missugusel marsruudil liikuvat rongi nad rünnata kavatsesid. Esseghaier ja Jaser on olnud korrakaitsjate jälgimise all alates eelmise aasta augustist. "Nad käisid rünnakut kavandades Suur-Toronto piirkonnas ronge ja raudteid inspekteerimas," avalikustas ametnik.

Võimude sõnul olid mehed kinnipidamise hetkel endiselt rünnakute kavandamise faasis ning oht ei olnud kohene.

Kanada rahvusringhääling edastas varem, et föderaalpolitsei ja luureagentide ning nende USA kolleegide aastapikkuse uurimise tulemusena jõuti Torontos ja Montréalis terrorirünnakuid kavandanud kahtlusaluste kinnipidamiseni.