23 politseinikku, kellest enamik on nüüdsest erus, süüdistati algselt 15 vangi tapmises, kuid hiljem tehti kindlaks, et kaks ohvrit hukkusid kaasvangide käe läbi, vahendab BBC News.

Tulevastel kuudel mõistetakse sama asjaga seoses kohut veel kümnete politseinike üle.

Carandiru vangla üle kontrolli taastamise operatsiooni juhtinud kolonel Ubiratan Guimarães mõisteti 2001. aastal liigse jõu kasutamises süüdi. 2006. aastal mõistis apellatsioonikohus ta aga õigeks.

Mäss algas 1992. aasta 2. oktoobril, kui kahe vangi vaheline tüli levis kiiresti ja tekkis rivaalitsevate jõukude vaheline vastasseis ühes Lõuna-Ameerika suuremas vanglas, kus oli tol ajal 10 000 kinnipeetavat.

Vangide väitel surus politsei mässu brutaalselt maha.

„Me ei arvanud kunagi, et nad tulevad sisse ja tapavad suvaliselt inimesi, sest mitte kõik ei olnud ülestõusuga liitunud,“ ütles endine vang Jacy de Oliveira BBC-le. „Politseinikud hakkasid kõiki tulistama; ma olin viiendal korrusel, kui vaatasid politseinikule silma, olid surnud.“

Politseinike advokaat Ieda Ribeiro de Souza väitis, et politseinikud tegid ainult oma tööd ja tegutsesid enesekaitseks, sest paljud vangid olid relvastatud.

Carandiru vangla suleti 2002. aastal veidi pärast seda, kui kinnipeetavad korraldasid koordineeritud ülestõusud São Paulo osariigi 27 vanglas, mille käigus hoiti tuhandeid külastajaid pantvangis.