Poliitikud ja kommentaatorid väitsid, et see gallup tõestas veelgi Euroopa juudivaenulikkust.

Euroopa Komisjoni uurimuse täielikud tulemused tehakse teatavaks esmaspäeval, kuid Hispaania päevalehes El Pais avaldatud esialgsed tulemused põhjustasid Iisraelis tõelise tormi.

Juudi diasporaa küsimuste minister Nathan Sharansky ütles, et küsitlus tõestas, et Iisraeli poliitilise kritiseerimise taga on antisemitism.

“Euroopa Liit, mis on tundlik inimõiguste küsimustes, peab peatama ohjeldamatu ajupesu Iisraeli vastu ja juudiriigi demoniseerimise enne, kui Euroopa langeb uuesti oma mineviku tumedasse ossa,” ütles Sharansky ajalehele Yediot Aharonot pühapäeval.

El Pais teatas reedel, et 59 protsenti eurooplastest peab Iisraeli kõige ähvardavamaks riigiks. Juudiriik edestab selles isegi USA-d, Iraaki, Iraani, Afganistani ja Põhja-Koread.

Valitsuse esindaja Avi Paznar, Iisraeli endine suursaadik Pariisis ja Roomas, ütles, et küsitluses puudus usaldusväärsus, kuna seadis Iisraeli ühte rühma nende riikidega.

Pazner märkis, et Iisraeli negatiivne imidž eurooplaste hulgas on põhjustatud kolm aastat kestnud palestiinlaste ülestõusu negatiivsest kajastamisest.

“Ma arvan, et viimase kolme aasta kajastamine ajakirjanduses on olnud ebaõiglane ja tasakaalustamatu ning andnud üldiselt moonutatud pildi Iisraeli-Palestiina konfliktist,” ütles ta AFP-le.

Simon Wiesenthali Keskuse USA lobirühma asutaja ja juht rabi Marvin Hier ütles, et kui küsitluse tulemused osutuvad tõeks, peaks Iisrael tõrjuma Euroopa Liidu Lähis-Ida rahuprotsessist.

Pazner märkis, et eurooplased peaksid jätkama osalemist rahuprotsessis, kuid ta kritiseeris erapoolikut suhtumist palestiinlastesse.

“Nende (EL-i) poliitika on üldiselt tasakaalustamatu ning seetõttu peab USA võtma juhtimise,” ütles ta.