Välisministeeriumilt päris aru Peterburi seadusandliku kogu liige Vitali Milonov, kes on Peterburis alaealistele tehtava homopropaganda keelustanud seaduse autor, vahendab ajaleht Izvestija.

Milonov kirjutas välisministeeriumi, eesmärgiga kontrollida eelmisel aastal Venemaal mitu kontserti andnud Madonna riiki sisenemise seaduslikkust. Peterburis toimunud kontserdi ajal esines Madonna avalikult avaldustega seksuaalvähemuste ja punkbänd Pussy Rioti toetuseks. Pärast seda teatas Milonov, et kavatseb Madonna selle seaduserikkumise eest vastutusele võtta. Seda ei õnnestunud siiski teha.

Välisministeerium teatas Milonovile, et Madonna (ehk USA kodanik Madonna Louise Veronica Ciccone) sai ühekordse kolmekuulise viisa. Reisi eesmärgina oli näidatud kultuurisidemete arendamine ja kutsuja oli kultuuriministeerium.

„Kutsed ja viisad millel on reisi eesmärgiks märgitud „kultuurisidemete arendamine“ vormistatakse välismaalastele, kes saabuvad Vene Föderatsiooni kultuurikoostöö korraldamiseks, aga ka tulu mittetaotlevatest kunstinäitustest, festivalidest ja gastrollidest osavõtuks,“ selgitas välisministeerium oma kirjas, mis on Izvestija valduses.

Kui välisriigi kodaniku tegevus Venemaa territooriumil on suunatud sissetuleku saamisele, sealhulgas kommertslike gastrollide puhul, peab ta vormistama föderaalses migratsiooniteenistuses dokumendid tööloa saamiseks, see tähendab saama hariliku tööviisa ning reisi eesmärgiks märkima „palgatöö“.

„Välisministeeriumist saabus meile lõplik kinnitus, et meil on õigus, et Louise Ciccone osales Venemaal ebaseaduslikus ettevõtluses, sest tema viisa ei andnud talle õigust saada mingisugust tulu. Et meil on täielik alus väita, et Madonna ei esinenud Peterburis ega Moskvas tasuta, on ta meie riigis viibimise eeskirjade rikkuja,“ kuulutas Milonov.

Selle rikkumise eest peab vastutust kandma laulja või organisatsioon, mis tegeles viisa vormistamisega, leiab Milonov.

„Neid, kes vormistasid Louise Cicconele viisa, ähvardab trahv kuni 500 000 rubla,“ jätkas Milonov. „Tuleb välja selgitada, kas ta andis ise dokumendid sisse. Tavaliselt vormistatakse sellised viisad ilma taotleja isikliku osalemiseta. Seetõttu lasub vastutus vastuvõtval poolel. Samuti tekib küsimus, kui õiguspäraselt Madonna meie riiki sõitis ja järgmine kord on tal viisat saada palju keerulisem.“

„Kogu maailmas on olemas selline asi nagu artistiviisa,“ vastas Izvestijale Madonna kontserdi korraldanud firma PMI president Jevgeni Finkelštein. „Tööviisat, mida nõuab Milonov, vormistatakse pool aastat, selleks on vaja töölepingut, elukohta, anda analüüsid aidsi kohta. See on neile, kes tulevad aastaks. Aga see inimene tuleb kontserti andma, korraldajad maksavad praktiliselt 20 protsenti teenitud summast riigieelarvesse.“

Milonov ei võitle mitte ainult Madonna vastu. Eelmise aasta lõpus saatis ta Venemaa siseministeeriumi Peterburi ja Leningradi oblasti peavalitsusse kirja palvega kontrollida veel ühe välismaise poptähe Lady Gaga võimalikku seaduserikkumist.

„Laulja lubas endale avaldusi, mis propageerivad avalikult ebatraditsioonilist seksuaalset orientatsiooni, sealhulgas kutsus ta kõiki kohalviibinuid üles toetama LGBT-kogukonda, vaatamata sellele, et saalis viibisid alaealised,“ teatas Milonov.