Selline samm järgnes endise eelarveministri Jérôme Cahuzaci ümber kerkinud skandaalile. Viimast süüdistatakse maksupettuses salajase pangaarve kaudu, vahendab BBC News.

Kõik Prantsusmaa 37 ministrit pidid avaldama andmed on varandusliku seisu kohta. Avaldada tuli andmed pangaarvete, elukindlustuspoliiside, kinnisvara ja muu hinnalise vara, nagu autode, kunstiteoste ja antiikesemete kohta.

Cahuzac põhjustas šoki kuu alguses, kui tunnistas, et peitis umbes 600 000 eurot Šveitsi pangaarvele, olles seda enne korduvalt eitanud.

Hollande'ile on lisaks tekitanud piinlikkust ka paljastus, et tema sotsialistliku partei endine varahoidja Jean-Jacques Augier oli isiklikult investeerinud raha kahte offshore-firmasse Kaimani saartel.

Milline on siis Prantsuse ministrite varaline seis?

Tervishoiu- ja sotsiaalminister Marisol Touraine deklareeris varasid umbes 1,4 miljoni euro väärtuses, mis on paigutatud peamiselt mitmesse kinnisvarasse Pariisis.

Erivajadustega inimeste minister Marie-Arlette Carlotti teatas, et tal on kaks korterit ja maja Lõuna-Prantsusmaal, mille koguväärtus on 565 000 eurot.

Kultuuriminister Aurélie Filipetti teatas, et omab 70-ruutmeetrist korterit Pariisis ning lisas, et tal on ka David Beckhami T-särk.

Roheliste esindaja, eluasememinister Cécile Duflot paljastas, et omab 168 000-eurost maja ja kaht autot – Renault Twingot väärtusega 1500 eurot ja Renault 4L-i, mille väärtus oli ostmise ajal 2000. aastal 10 000 franki.

Tööstusuuenduse minister Arnaud Montebourg deklareeris disainertooli väärtusega umbes 4000 eurot.

Eakate inimeste minister Michèle Delaunay, endine juhtiv vähispetsialist, paljastas, et tema varandus koos mehega on 5,4 miljonit eurot. Sinna hulka kuulub neli kinnisvara koguväärtusega 3,1 miljonit eurot ning maale ja antiikmööblit 200 000 euro väärtuses. „See on suur varandus ja seda on raske seletada suurele osale prantslastest, kes on raskustes,“ kommenteeris Delaunay ise.

Peaminister Jean-Marc Ayrault, kes on endine saksa keele õpetaja ja pikaaegne Nantes'i linnapea, deklareeris oma varaks 1,55 miljonit eurot. See koosneb peamiselt kahest majast Nantes'is ja Bretagne'is, mida peaminister omab kahasse naisega, ning 1988. aasta Volkswagen Combist (väärtus 1000 eurot).

Justiitsminister Christiane Taubira, kes on pikaaegne poliitik, paljastas tagasihoidlikud omandid Prantsuse Guyanas, mille hulgas on kaks traditsioonilist maja väärtusega 75 000 ja 70 000 eurot. Taubiral on lisaks 2008. aasta Hyundai (13 000 eurot) ja kolm jalgratast (kokku 900 eurot).

Välisminister Laurent Fabius on pärit jõukast kunstikaupmeeste perekonnast ning juba pikka aega on spekuleeritud tema isikliku rikkuse üle. Ta deklareeris oma varaks siiski suhteliselt tagasihoidliku 6,07 miljonit eurot, mis koosneb 2,7-miljonilisest korterist Pariisis, kahest maakodust ja antiikmööbli kogust.