Terviseamet soovitab Hiina reisijatele vältida massürituste ja linnuturgude külastamist, hoiduda kokkupuutest haigete inimestega, mitte puudutada silmi, nina ja suud pesemata kätega, köha ja nohu esinemisel katta nina ja suu pabersalvrätikuga ning visata see prügikasti koheselt pärast kasutamist, samuti pesta tihti käsi, vahendab BNS.

Lisaks surnutele on 14 haiget raskes seisundis haiglates, meditsiinilise jälgimise alla on võetud 600 haigetega kokkupuutunud inimest, neist keegi ei ole ise haigestunud.

Esimestest haigusjuhtudest andis Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teada 1. aprillil, kinnitades, et Hiinas on kolm inimest nakatunud H7N9 gripi viirusega – kaks inimest Shanghais ja üks inimene Anhui provintsis.

Uuemad haigusjuhud on registreeritud Shanghais ja selle naabruses Jiangsu, Zhejiangi provintsides, haigestunud on peamiselt seotud eluskanade või kanaliha töötlemisega.

Inimeselt inimesele levikut ei ole seni täheldatud. Kõik haigestumised on alanud köha ja palavikuga ning arenenud edasi raskekujuliseks kopsupõletikuks.

Gripiviiruse uus alatüüp sisaldab erinevate linnuviiruste H7N9 ja H9N2 geene, mis erinevad praegu Euroopas ringlevatest tüvedest. Viirus on tundlik põhiliste viirusvastaste ravimite vastu.

WHO ja Euroopa haiguste ennetamise keskus (ECDC) koos Hiina tervisekaitseteenistusega tegelevad nakkusallika ja viiruse levikutee välja selgitamisega.

Reisikeeldu Hiinasse seoses uut tüüpi gripiviiruse põhjustatud haigusjuhtude esinemisega kehtestatud ei ole. Riskipiirkondades viibides tuleb pidevalt jälgida kohalikku epidemioloogilist olukorda ning täita hügieenireegleid.