Riigikaitse luureagentuuri (DIA) raportis, mida on jagatud USA administratsiooni kõrgematele ametnikele ja kongressi liikmetele, hoiatatakse, et relva usaldusväärsus on väike, mis ilmselt viitab Põhja-Korea raskustele täpsete rakettide väljatöötamisel või ehk suurtele tehnilistele väljakutsetele sellise lõhkepea väljatöötamisel, mis elab üle lennu ja plahvatab kindla sihtmärgi juures, vahendab New York Times.

Raporti nimi on „Dünaamiline ohuhinnang 8099: Põhja-Korea tuumarelvaprogramm.“ Selle kokkuvõttes on öeldud: „DIA hindab mõõduka kindlusega, et Põhjal on praegu tuumarelvad, mida on võimalik kohale toimetada ballistiliste rakettidega; samas on nende usaldusväärsus väike.“

Raporti olemasolu avaldas neljapäeval kongressi esindajatekoja liige Doug Lamborn. Sama päeva hilisõhtul tegi aga USA rahvuslik luuredirektor James R. Clapper Jr avalduse, milles öeldakse, et raport ei esinda USA luurekogukonna konsensust ning et Põhja-Korea ei ole veel näidanud kõiki tuumaraketi loomiseks vajalikke võimekusi.

Veel ühe märgina administratsiooni sügava mure kohta raporti avaldamise üle tegi avalduse ka Pentagoni pressisekretär George Little, kes püüdis DIA järeldusi pehmendada. DIA on nimelt agentuur, mille esmane ülesanne on hinnata vastasriikide raketivõimekusi, kuid mis kümme aastat tagasi oli üks neist, kes väitsid kõige häälekamalt (ja ekslikult), et Iraagil on tuumarelvad.

„Oleks ebatäpne väita, et Põhja-Korea režiim on täielikult katsetanud, välja arendanud või demonstreerinud selliseid tuumavõimekusi, millele selles tekstilõigus viidatakse,“ ütles Little.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja Kim Min-seok ütles reede hommikul, et vaatamata erinevatele hinnangutele kahtleb Soul, et Põhja-Korea oleks suutnud oma tuumarelva piisavalt väikeseks muuta.

Sõltumatute ekspertide sõnul võivad aga raporti järeldused seletada seda, miks USA kaitseminister Chuck Hagel on viimastel nädalatel teatanud, et Pentagon tugevdab kaugmaarakettide vastaseid kaitsesüsteeme Alaskal ja Californias, mille eesmärk on USA lääneranniku kaitsmine, ning viinud teise raketikaitsesüsteemi, mida algselt ei olnud kavas positsioonidele paigutada enne 2015. aastat, Guamile.

Clapper püüdis neljapäeval vaigistada ka hirmu, et Põhja-Korea retoorika võib viia relvakokkupõrkeni USA, Lõuna-Korea ja teiste regionaalsete liitlastega.