Umbes kaheksa kilomeetrit Kavastu külast edasi viib esialgu asfalttee, mis mõne kilomeetri möödudes läheb sujuvalt katteta teeks üle. Porises tees on näha sügavad jäljed: siit on edasi-tagasi viimase ööpäeva jooksul sõitnud ilmselt rohkem autosid, kui külaelanikud on harjunud nägema.

Mida lähemale sündmuspaigale minna, seda vähemaks jääb ümberkaudset asustust. Tee viib üha sügavamale metsa keskele. Maja, mis kuulus hukkunule, 72-aastasele Aarele, seisab täiesti üksinda lagendikul. Tema lähimateks kaaslasteks on vaid kaks kõrget antenni, mis on majast umbes 50-60 meetri kaugusel.

Sündmuspaiga õuele jõudes jääb kohe vasakut kätt umbes meetrise läbilõikega vereloik, seal samas vedelevad ka meditsiinitöötajatest maha jäänud pakendiümbrised ja kolmnurkside. Kõik viitab sellele, et seal on püütud kedagi päästa. Vaikust lõhestab ainult veesirin, kuuselatvade kahin ja linnulaul, üldiselt on kohas vaikne. Umbes seitsme meetri kaugusel, elumaja ukse ees on järgmine vereloik, mille kõrval on kummikindad justkui tõdemusega, et seal pole enam midagi teha. Kust keegi täpsemalt leiti, pole teada.

Maja, kaks suuremat lisahoonet, üks kelder ning kuur – kõik on korralikult lukku pandud, mõni suisa tabalukuga. Uksed-aknad on suletud, sõiduauto on pargitud ilusti maja ette. Õuel on hunnikutes träni, alustades uste-akendega ning lõpetades kahe suure autoga. Aias sulavad mesitarud lume alt välja ja koerakuut seisab tühjalt. Vaikus.

Lähimad naabrid kuulsid laske

Umbes kahe kilomeetri kaugusel elav naabrinaine ütleb kohe esimese asjana, et ta ei tea midagi. Laskusid nad oma perega kuulsid, kuid ei osanud sellele kuidagi reageerida. Järgmisel hetkel sõitsid nende majast mööda politsei ja kiirabi. Naabrid enda sõnul rohkem öelda ei oska. „Me oleme siin 16 aastat elanud, uksed ja aknad lahti ja midagi pole siiani juhtunud,“ ütleb ta. Otsejoones jagab ta juhtnööre, kuidas jõuda mehe juurde, kes teadvat juhtunust rohkem.

Karu talu peremees Johannes Jüriado elab sündmuspaigast umbes nelja-viie kilomeetri kaugusel. Hukkunud meesterahvaga käis ta tihti läbi ning just üleeile (9. aprillil) olid nad telefoni teel juttu puhunud. „Ta pidi eile (10. aprillil) minema oma sõbranna bussile Kavastusse vastu, umbes poole nelja paiku,“ räägib ta. Tema kinnitusel ei elanud hukkunud koos, vaid 67-aastane naine käis mehel aeg-ajalt külas. „Oli sõbranna või armuke või kuidas nüüd öelda,“ jääb Jüriado hetkeks mõttesse.

Kogu juhtunu tuli Jüriadole suure üllatusena – seda ta Aarest oodata ei osanud. „Ta oli haige inimene, ta oli pidevalt valudes,“ tunnistab ta. Kui arstid aga valuallikat ei suutnud tuvastada, saadeti mees psühhiaatriahaiglasse. Jüriado meenutab, et sealt kirjutati Aarele välja mitmeid tablette, mis pidid enesetunnet parandama. „Ükskord võttis ta ühe tableti asemel kümme,“ meenutab Jüriado. Mees pääses toona vaid ehmatusega.

Tüli talumüügi üle

Eile kella nelja paiku märkas Jüriado seda, et tema majast mööda, hukkunud mehe maja poole, hakkas tihe liiklemine peale. Kohalikult konstaablilt uurides sai ta vastuseks, et „seal taga toimuvad imelikud asjad“. „Kuna sealt kohast edasi on tegelikult veel talu, siis mõtlesingi, et äkki seal,“ selgitab Jüriado. Kohalik konstaabel aga ei tahtnud vastu õhtut midagi täpsemat öelda. „Süda hakkas aga valutama ja helistasin konstaablile tagasi ja küsisin, et kus see õnnetus siis ikkagi juhtus,“ meenutab Jüriado. Nii saigi ta teada oma sõbra surmast.

Kuna hukkunud mehe tervis ei olnud kiita, mõtles ta oma maja maha müümise ja linna kolimise peale. Ka ostja olevat olemas olnud. „Ma ütlesin talle, et see on halb mõte,“ ütleb Jüriado. Kuid Aare olevat juba mingitele lepingutele allkirja pannud ja trahv selle ülesütlemise puhul oli Jüriado sõnul 1000 eurot. Talukoha maha müümine võib Jüriado meelest olla ka kogu juhtumi ühenduslüliks.

„Ma arvan, et sellest talu maha müümisest tekkis neil omavahel tüli,“ räägib Jüriado. Kuna hukkunud meesterahvas oli kaitseliitlane, siis tal oli relv kodus olemas. Kui kannatus sai otsa, siis läks ta esialgu naise elu kallale. „Seejärel oli ta vist politseisse helistanud, pärast seda lasi ka enda ka maha,“ võtab Jüriado oma jutu kokku.