Reinsalu erakonnakaaslasest põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kirjutas tänases Eesti Ekspressis, et on vastu Venemaaga praegustel tingimustel piirilepingu sõlmimisele.

"Olen üks vähestest Eesti poliitikutest, kes arvab ka praegu ja ütleb avalikult välja, et uue Eesti-Vene piirilepingu sõlmimine sellisel kujul ei ole mõistlik ega vasta Eesti huvidele," kirjutas Seeder.

Seederi sõnavõtu kommentaariks leidis Reinsalu, et Eesti õigusliku järjepidevuse idee ei tohi olla piirilepingu sõlmimisega ohustatud, seetõttu lisati ka aastal 2005 piirilepingu ratifitseerimisseadusele preambul, mille tõttu võttis Venemaa oma allkirja piirileppelt tagasi.

Eesti huvi on aga Reinsalu sõnul, et riikidevaheline piir oleks kahe riigi vahelise lepinguga paigas.

Seeder oletas, et Venemaa huvi piirilepingu sõlmimiseks tuleneb soovist saada tulevikus Euroopa Liiduga viisavabadus ning selleks on vajalik kahepoolselt kokkulepitud piir. "Oleme rumalad, kui anname selle trumbi praegusel kujul Vene poliitikute tagataskusse, ilma et Eesti mured seoses piirilepinguga mingisugustki lahendust leiaksid," kirjutas Seeder.

Siseminister Ken-Marti Vaher proovis pressikonverentsil taolisi spekulatsioone ümber lükata. Ta kordas, et viisavabaduse küsimuses räägib Euroopa Liit ühel häälel ning Venemaal on ees pikk rida tingimusi, mis tuleb enne viisavabadust täita.

Üheks tingimuseks on e-piiride paketi kasutusele võtmine, mis võimaldab tõhusamat infovahetust Euroopa Liitu liikmesriikide vahel. Selle töölehakkamise esialgseks tähtajaks on alles 2018, Eesti leiab aga, et enne selle töölehakkamist ei saa mingist viisavabadusest Venemaaga juttugi olla.