"Ma pean feminismiks nimetatavat nähtust väga ohtlikuks," ütles mõjuvõimas patriarh Kirill kõnes, mis pandi kolmapäeval üles õigeusukiriku ametlikule veebilehele, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Feministlikud organisatsioonid kuulutavad naiste pseudovabadust, mis peaks avalduma väljaspool abielu ja perekonda. Mees on see, kes peab keskenduma asjadele väljaspool (kodu), tema peab töötama ja raha teenima, aga naine on alati suunatud sissepoole, oma laste ja kodu poole." Kirikupea hoiatas, et kui "see naiste ülimalt tähtis funktsioon lõhutakse, laguneb ka kõik muu: perekond ja emamaa laiemas tähenduses".

Konservatiivne Kirill on president Vladimir Putini lähedane liitlane ega tee saladust oma poliitilistes eelistustes. Ta on kritiseerinud karmilt igasuguseid opositsioonimeeleavaldusi.

Hoolimata paljude usklike palvetest halastada Venemaa ühes tähtsamas kirikus altari ees "punkpalvusega" esinenud punkbändi Pussy Riot liikmetele on patriarh jäänud kindlaks seisukohale, et naised on ära teeninud karmi karistuse. Kaks neist ongi praegu vangis.

Kirikupea on ka valitsuse "pereväärtuste" taastamise kampaania eesotsas. "Surutakse peale arvamust, et naise missioon emana on hääbumas," tõdes ta Ukraina õigeusukiriku naisorganisatsioonile. "Pole juhus, et enamik feministlikke liidreid ei ole abielus," lisas Kirill, täpsustades, et tema meelest ei ole karjääritegemises midagi halba, kui naine "prioriteedid õigesti paika paneb" ning "täidab oma kohust naise ja emana".

"Sündivus langeb, kui väärtusi muudetakse ja lõhutakse, kui prioriteediks saab oma isiklike vajaduste, oma egoismi rahuldamine."