42-aastane leitnant Kim ütles, et oli sunnitud Põhja-Koreast põgenema pärast rivaalitseva ohvitseri mõrvamist, kui erinevad kildkonnad tema üksuses võimu eest võitlesid, vahendab Daily Telegraph.

„Ma tapsin kolme tärniga kompaniiülema, samas auastmes kui mina,“ ütles Kim. „Ta oli Kim Jong-uni toetanud fraktsiooni juht. Toimus kaks võitlust. Esimese võitluse käigus piirasid nad meid sisse ja vahistasid palju inimesi. Aga ma pääsesin minema ja kogusin barakkidest kokku teised. Me leidsime nad ja lasime ülema maha. Pärast seda ma põgenesin.“

Võitlused toimusid 2011. aasta lõpul, veidi enne Kim Jong-uni asumist oma isa kohale 1,2-miljonilise isikkoosseisuga Korea rahvaarmee ülemjuhatajaks.

„See oli enne kui ta võimule tuli, aga me teadsime kõik juba ammu, et temast tehakse juht. Oli palju inimesi, kes olid tema vastu. Aga kõik selle fraktsiooni liikmed arreteeriti, kui ta võimule tuli,“ ütles leitnant Kim.

Tema rühmitus toetas endise ohvitseri sõnul Põhja-Korea 85-aastast presidenti Kim Yong-nami.

Lahkhelid sõjaväes ja vaid 30-aastase juhi soov oma positsiooni kindlustada võivad olla üks faktor praeguse agressiivsuse taga.

„Mida kaugemale põhja poole minna (Põhja-Koreas), seda rohkem on kuulda kuulujutte erimeelsustest ja arvamuste lahknemisest selle kohta, kes oleks olnud parem juht,“ kommenteeris Põhja-Korea relvajõudude ekspert ja DigitalGlobe'i analüütik Joseph Bermudez.

Ta lisas, et eelmisel aastal liikusid kuulujutud võimalikust vägivaldsest arveteõiendamisest kahe peamise osapoole vahel selle üle, kes hakkab juhtima armee luuretegevust. See võis Bermudezi sõnul panna Kim Jong-uni muretsema ning mitmed juhtivad kindralid vahetati välja.

Leitnant Kim, kes oma eesnime ei avaldanud, ütles, et on pärit Uiju maakonnast, mis asub Hiina piirilinna Dandongi lähedal. Ta on kaks viimast aastat veetnud madalat profiili hoides Hiinas, käies harva väljas ja oodates võimalust Lõuna-Koreasse pääseda.

„Me teadsime, et Lõuna-Korea on demokraatia teel ja neil on hea elu ja neil on piisavalt süüa. Ma polnud kunagi riisi söönud ja nutsin, kui tundsin esimest korda selle valmistamise lõhna siin Hiinas,“ ütles Kim.

Kui hiinlased Kimi tabavad, saadetakse ta tagasi kodumaale, kus teda ootab kas mahalaskmine või elu vangilaagris kuni surmani.

Intervjuu endise ohvitseriga organiseeris agent, kes aitab tal salaja Lõuna-Koreasse pääseda, ning kes võttis Briti ajalehe reporteri käest temaga rääkimise eest sada naela (117 eurot).

„Ma annan talle süüa,“ ütles agent. „Ta oli varem kondine, aga pärast need aastad siseruumides püsimist, on ta hästi söönud. Mul on kontakt Lõuna-Korea spioonidega, kes on siin Dandongis. Nad hoiavad silma peal Hiina ja Põhja-Korea suhetel, kuid maksavad ka mulle neile põhjakorealaste toomise eest. Ta müüakse ilmselt järgmisel kuul maha, kuid kuni selle ajani otsivad põhjakorealased teda.“

Agent väitis, et tõi eelmisel aastal salaja Põhja-Koreast välja 60-80 inimest, kellest paljud põgenesid rahutuste eest piirilähedases linnas Manpos. „Vaid kolm kümnest ülejooksikust on edukad,“ ütles agent. „Teised vahistatakse või lastakse põgenemisel maha.“

Pärast kaht aastat Põhja-Koreast väljas olemist ütles leitnant Kim, et tal ei ole aimugi, mis on viimase aja agressiivsuse taga. „Ma ei tea, miks nad teevad seda, mida nad praegu teevad. Enne lahkumist kuulsime me, et toimus võitlus Kim Jong-uni ja tema venna vahel, kellele ei meeldi Hiina. Neil on erinevad emad, nii et nad võitlevad teineteise vastu.“

Kim ennustas aga, et mingit sõda ei tule ja režiim jätkab võimust kinni hoidmist, vaatamata meeleheitlikele probleemidele riigi paljudes osades.

„Olukord on väga halb. Inimesed nälgivad. On mõned rikkad inimesed, mõned rikkad poliitikud, kellel on palju raha, aga ülejäänud rahval pole midagi. Minu isa ja ema surid mõlemad nälga ja minu vanem vend suri haigusesse,“ rääkis Kim.

Leitnant Kimi sõnul juhtis ta ehitusväeosa, mis kaevas mägedesse sõjaväerajatisi.

„Me kaevasime kindlustusi, et valmistuda sõjaks,“ ütles Kim. „Mõned projektid kestsid kuus aastat.“

Küsimusele, kas Põhja-Korea armee on endiselt tugev, vastas Kim automaatselt: „Jah, väga tugev.“ Mees, kes ta Põhja-Koreast välja aitas, naeris aga selle peale.

„Neile õpetatakse, et nad on tugevaim armee maailmas ja kõige paremini varustatud. Aga tegelikkuses on nende varustus selline, mida kasutati Hiinas 60 aastat tagasi!“ ütles agent.