Nii Föderatsiooninõukogu aseesimehe Mihhail Margelovi kui ka riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni juhitud delegatsioon kinnitasid justkui ühest suust: me tahame piirilepet ja viisavabadust.

Täna hommikul alustasid kahe riigi parlamendisaadikud Moskvas Föderatsiooninõukogus ühist istungit, mille avasõnade juures viibisid ka ajakirjanikud.

„Oleme vastastikuse austuse juurest jõudnud vastastikuse usalduslikkuse juurde,“ kirjeldas Eesti ja Venemaa suhete viimaseid arenguid Margelov. „Peame suhetes edasi liikuma vastastikuste müütide demonteerimisega ja loobuma stereotüüpsetest nägemustest.“

Veelgi soojema ja emotsionaalsema sõnumiga pöördus riigikogu väliskomisjoni liikmete poole senaator Leonid Tigatšov, varasem Venemaa turismiminister. „Mul on hea meel näha siin oma vendi ja sõpru,“ lausus ta.

„Eesti toetab viisavabadust Venemaaga ja Venemaale esitatavad nõuded selleks on täpselt samasugused nagu teistelegi riikidele,“ ütles Mihkelson ning lisas, et Venemaa ja Euroopa Liidu vaheliste lahendamata probleemide nimekiri pole just kõige lühem, kuid Eesti huvides on leida nendele probleemidele lahendus.

Euroopa ja Venemaa suhete keeruline koht peitub lisaks viisavabaduse kõrval ka majanduskoostöö lepingu puudumises, milles ei suudeta kokku leppida juba alates 2008. aastast, kui eelmine leping kaotas kehtivuse.

„Ida-Virumaalt valitud saadikuna pean ma viisavabadust oma piirkonna jaoks olulise arengutõukena, sest Narva-Jõesuu asub Peterburile lähemal kui Tallinn, kuid piiri ületamise raskused takistavad Peterburi elanike tulekut maia kuurortidesse,“ rääkis sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski.

Äsja lõppenud ühisistungi järel andsid Margelov ja Mihkelson ka ühise pressibriifingu.