Ärasaatmisteenistus arvatakse toimuvat järgmisel nädalal St. Pauli katedraalis, kuigi kuupäeva pole veel kinnitatud, vahendab Sky News.

Thatcher saadetakse viimsele teekonnale televisioonis ülekantavate tseremoniaalsete matuste käigus koos sõjaväeliste austusavaldustega, mis on samal tasemel kui kuninganna emal või printsess Dianal.

Mõned konservatiividest parlamendiliikmed väljendasid pettumust, et Suurbritannia ainsale naispeaministrile ei korraldata kõige kõrgema taseme austusavaldustega ehk riiklikke matuseid, kuid ilmselt on Thatcher ise soovi avaldanud, et seda ei tehtaks. Ta ei tahtnud, et tema surnukeha hüvastijätuks välja pandaks ning pidas sõjalennukite ülelendu raharaiskamiseks.

Viimane kuninglikust perekonnast mittepärit isik, kellele Suurbritannias riiklikud matused korraldati, oli Winston Churchill 1965. aastal.

Päev enne matuseid viiakse kirst leedi Thatcheri surnukehaga Westminsteri palee St. Mary krüpti kabelisse. Pärast saabumist toimub seal lühike jumalateenistus ja kirst jääb kabelisse ööseks.

„Matustepäeval peatatakse tänavatel liiklus ja kirst liigub surnuvankril St. Mary krüpti kabelist Westminsteri palees St. Clement Danesi kirikusse kuninglike õhujõudude kabelisse Strandil,“ öeldakse Downing Streeti avalduses. „Kirikus asetatakse kirst suurtükialusele, mille eraldab kuninglik suurtükivägi. Kirst viiakse seejärel matuserongkäigus St. Clement Danesi kirikust St. Pauli katedraali. Rongkäiku ääristavad kõigi kolme väeliigi sõjaväelased.“

St. Pauli katedraalis võtab kirstu vastu auvahtkond. Matuseteenistusele järgneb teadetekohaselt privaatne kremeerimine.

Rahvast matuseteenistusele ei lasta, kuid tänavatel on võimalik jälgida matuserongkäiku.

Downing Street lisas, et leedi Thatcheri perekond palus inimestel, kes soovivad lahkunule viimset austust avaldada, teha annetus Chelsea kuninglikule haiglale, mitte tuua lilli.

Kolmapäeval kutsutakse kokku parlament, et selle liikmed võiksid esineda oma järelehüüetega.