"Janukovitš allkirjastas seadluse, mis annab armu kuuele süüdimõistetud inimesele, nende hulgas ka Ukraina endisele siseministrile Juri Lutsenkole ja Ukraina endisele keskkonnaministrile Georgi Filiptšukile," teatas presidendi kantselei.

Avalduse kohaselt oli seadlus kooskõlas käimasolevate reformidega, mille eesmärk on Ukraina kriminaalseaduste "inimlikumaks muutmine" ja "vahi all peetud inimeste arvu vähendamine", vahendab BNS.

Ukraina kohus ei rahuldanud sel nädalal ametiseisundi kuritarvitamise eest neljaks aastaks vangi mõistetud Lutsenko apellatsiooni. Kuna Lutsenko vangisoleku aega loetakse alates vahistamise hetkest, siis pidi eksminister vabanema 2014. aasta detsembris.

Süüdistuste kohaselt vahendas Lutsenko siseministriametis ebaseaduslikku pensionimakset oma autojuhile, hankis talle eluaseme ja töökoha riigiametis. Samuti mõistis kohus Lutsenko süüdi riigi raha raiskamises seoses politseipäeva tähistamisega aastail 2008-2009.

Lutsenko vahistati 2010. aasta detsembris. Nelja-aastase vanglakaristuse mõistis Ukraina kohus talle 2012. aasta veebruaris.

Janukovitš soovitas ühtlasi kaaluda armuandmist Georgi Filiptšukile, kes oli vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko valitsuses keskkonnaminister. Ta mõisteti 2012. aastal süüdi võimuliialdustes ja ametivolituste ületamise eest.

Lutsenko advokaadi Aleksei Baganetsi hinnangul on tõenäoline, et Janukovitš annab Lutsenkole armu. Sarnaselt Tõmošenkoga oli ka Lutsenko silmapaistev figuur 2004. aasta oranžis revolutsioonis.

Tõmošenko ja Lutsenko vangistamine on viinud kriisi Ukraina ja Euroopa Liidu suhted, sest Brüssel süüdistab Kiievit presidendi vastaste tagakiusamises ja meelevaldses kohtumõistmises.