Pentagoni pressiesindaja George Little ütles ajakirjanikele, et Põhja-Korea peab täitma rahvusvahelisi eeskirju, millega ei ole kooskõlas raketikatsetused, vahendab BNS.

Mitu ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni on keelanud Pyongyangil igasuguse tuumarelvade ja ballistiliste rakettide katsetamise.

Little ei kommenteerinud Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teadet, et stalinistlik riik toimetas idarannikule kaks kesktegevusraadiusega raketti, mille tegevusulatusse jäävad Lõuna-Korea ja Jaapan, aga oletatavasti ka USA sõjaväebaasid Guami saarel. Küll aga kaitses Little praegu käivaid USA ja Lõuna-Korea ühisõppusi, mis on Pyongyangi vihastanud.

Enamik asjatundjaid arvab, et Põhja-Korea ei suuda veel paigaldada tuumalõhkepead ballistilisele raketile, mille tegevusraadius ulatuks Aasias paiknevate Ühendriikide baaside või lausa selle mandriosani.

Pingete eskaleerumine Korea poolsaarel sai alguse veebruaris, kui Põhja-Korea korraldas kolmanda tuumakatsetuse ning ÜRO julgeolekunõukogu reageeris sellele Pyongyangi suhtes kehtestatud sanktsioonide olulise karmistamisega.

Kommunistlik riik teatas teisipäeval, et avab uuesti 2007. aastal suletud Yongbyoni tuumakompleksi, mis riigi tuumarelvaprogrammi heaks plutooniumi tootis.

Põhja-Korea teatas reedel, et ei saa pärast 10. aprilli tagada välisriikide Pyongyangis asuvate saatkondade turvalisust, ning on kutsunud Suurbritanniat, Venemaad ja teisi Euroopa riike oma diplomaatilist personali evakueerima.

Londoni teatel ei kavatse riik hetkel oma diplomaatilist personali Pyongyangist ära tuua, kuid on enda sõnul oma välismaa kolleegidega pidevas kontaktis. Euroopa Liidu diplomaatilised allikad ütlesid reedel, et seitsme Pyongyangis saatkonda omava ühenduse riigi diplomaadid on omavahel regulaarselt konsulteerimas, kuidas reageerida Põhja-Korea teatele, et nad ei suuda alates 10. aprillist enam välissaatkondade turvalisust tagada.