Mujica külastas Uruguay põllumajanduspiirkonda, et arutada seal kaubavahetust naaberriikide Brasiilia ja Argentinaga. Enne pressikonverentsi vestles president vaiksel häälel teise ametiisikuga, kuid ei pannud õnnetuseks tähele, et mikrofon on avatud, vahendab Sky News.

„See vanamoor on hullem kui kõõrdsilm,“ ütles Mujica omavahelises vestluses.

„Kõõrdsilma“ all mõtles Mujica ilmselt Fernándezi kadunud meest, Argentina endist presidenti Néstor Kirchnerit, kellel oli laisa silma sündroom. Kirchner suri 2010. aastal ootamatult südamerabandusse.

Ajaleht El Observador, mis audiosalvestuse Mujica jutuga oma veebilehele üles pani, teatas, et Mujica rääkis Kirchneritest ega pannud tähele, et mikrofonid töötasid.

Salvestus äratas nii palju tähelepanu, et ajalehe veebileht läks umbe.

Argentina valitsus esitas ametliku protesti ja nimetas Mujica kommentaari lubamatuks.

Argentina välisminister Héctor Timerman ütles, et Mujica sõnad on halvustavad ning solvavad surnu mälestust.

Uruguay suursaadik Buenos Aireses Guillermo Pomi kutsuti vaibale ning talle anti üle ametlik protestikiri, milles on öeldud: „Välisministeerium soovib Uruguay suursaatkonnale teada anda suurest ebamugavusest, mille on tekitanud president José Mujica kadunud presidenti Néstor Kirchnerit puudutavad avaldused.“

Mujica ütles aga ajalehe La República veebiväljaandele, et ei rääkinud Argentinast ega kavatse midagi selgitama hakata.

Rahva hulgas populaarne Mujica valiti Uruguay presidendiks 2009. aastal. Ta loobus hiilgavast presidendipaleest ning elab pealinna Montevideo lähedal farmis koos naise ja kolmejalgse koeraga.

Maailma vaeseima presidendina tuntud endine vasakpoolne revolutsionäär Mujica annab 90 protsenti oma sissetulekust heategevuseks.