Fertilitase haigla peaarst Ivo Saarma ütles Delfile, et sünnitusabi pakkumise lõpetamise peamised põhjused on majanduslikud, sest viimased paar aastat on sünnituste arv Eestis langenud.

"Kui varem oli meil kuni 600 sünnitust aastas, siis nüüd on see arv kahanenud 300-400-ni. Selliste sünnituste arvuga ei ole kahjuks võimalik majandada," ütles Saarma.

Peaarsti sõnul peab haigla edukaks majandamiseks olema aastas vähemalt 500 sünnitust. "Oleme juba alates 2007. aastast töötanud miinusega ja omanikud on tänaseks otsustanud, et enam nii edasi ei saa," lisas Saarma.

Sünnitusabist loobumise teise põhjusena toob Saarma välja selle, et riigihaiglad on sünnitusabi taset viimase 10-15 aastaga märgatavalt tõstnud ning ka võrreldes mitmete teiste riikide haiglatega on Eestis sünnitusabi tase perekeskne.

"Meie missioon on täidetud"

"Võiks öelda, et meie missioon on täidetud. Alustasime sünnitusabi pakkumisega 1994. aastal, mil perekeskne sünnitus oli Eestis alles lapsekingades. Praeguseks on aga see kogu Eestis valdavalt omaks võetud," ütles Saarma.

Saarma sõnul pakutakse Fertilitases aga jätkuvalt lapseootel emadele raseduse jälgimist ning kõiki sellega seonduvaid tegevusi. Jäävad ka perekoolid, lastearsti vastuvõtud jne.

"Seda osa tahame arendada, sest erinevalt sünnitusabist, kus pakkumine ületab nõudluse, on polikliinikute järjekorrad jätkuvalt pikad. Rasedale on aga oluline, et see teenus oleks kättesaadav," ütles Saarma.