Kui komisjoni pressiesindajalt Olivier Baillylt küsiti silmapaistvate isikute ja ettevõtete väidetava maksupettuse kohta, keeldus ta kommentaaridest, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kuid ta ütles, et on õige aeg kõigile meenutada, et komisjonil on "üldisemalt väga kindel seisukoht maksupettuse osas" ning ta oli detsembris esitanud meetmed sellega võitlemiseks.

Eesmärk on piirata Euroopas maksudest kõrvale hiilimist, millest saamata jäänud tulu ulatub hinnanguliselt triljoni euroni aastas.

"Komisjon ei saa teha erandeid, olgu siis tegu eraisikute, ettevõtete või kolmandate riikidega, kes... aitavad maksudest kõrvale hoida," ütles ta.

"Me ootame, et liikmesriigid selle teema tõstataksid," lisas Bailly.

Küsimusele, kas Luksemburgi saaks nimetada maksuparadiisiks, keeldus ta siiski otseselt vastamast.

Maksupettuse küsimus muutus neljapäeval veelgi teravamaks seoses Washingtoni organisatsiooni uurivate ajakirjanike rahvusvaheline konsortsium (ICIJ) raportiga, kus süüdistatakse mitmeid ametnikke, nende perekondi ja äripartnereid Prantsusmaal, Aserbaidžaanis, Venemaal, Kanadas, Pakistanis, Filipiinidel, Tais, Mongoolias ja teistes riikides.

Lisaks tabas Prantsuse presidenti François Hollande'i järjekordne hoop, kui ajaleht Le Monde kirjutas, et tema valimiskampaania finantsjuht on osanik kahes Kaimanisaarte maksuparadiisis registreeritud kompaniis.

Ajalehe paljastus tõotab taas peavalu presidendile, kes on sunnitud kaitsepositsioonile endisele eelarveministrile Jérôme Cahuzacile välismaa pangaarvetega seoses esitatud maksupettusesüüdistuse tõttu.