Issanda vastupanuarmee (LRA) juht Kony on rahvusvahelise kriminaalkohtu poolt sõjakuritegudes kahtlustatuna tagaotsitavaks kuulutatud. Ta arvatakse viibivat koos oma võitlejatega Kesk-Aafrika Vabariigis või naaberriikides, vahendab BBC News.

USA võimud teatasid, et pakuvad vaevatasu ka kahe teise LRA juhi, Okot Odhiambo ja Dominic Ongweni kohta käiva informatsiooni eest.

USA riigisekretär John Kerry kirjutas kolmapäeval Huffington Postis, et LRA on piinanud ja terroriseerinud lapsi. Kerry sõnul ei ole Konyt ja teisi LRA juhte lihtne leida. „LRA on jagunenud väikesteks mässuliste jõukudeks, mis on džunglis laiali hajutatud, mida varjab tihe taimestik ning mis kontrollivad territooriumi hirmutamistaktika abil,“ ütles Kerry.

Kesk-Aafrika Vabariigis viibinud Uganda väed peatasid Kony jahtimise ja naasid baasidesse.

Kesk-Aafrika Vabariigis haarasid kümme päeva tagasi võimu mässulised, kes kukutasid president François Bozizé, kelle valitsus toetas missiooni Kony tabamiseks.

Uganda väed viibivad Kesk-Aafrika Vabariigis Aafrika Liidu mandaadiga koos teiste Aafrika riikide sõdurite ja USA erivägedega.

Aafrika Liit peatas Kesk-Aafrika Vabariigi liikmelisuse, kui mässuliste koalitsioon Séléka võimu haaras ja pealinna Bangui vallutas.

Kony ja tema issanda vastupanuarmee 200-500 võitlejat on Ugandas ja naaberriikides sõdinud enam kui kaks aastakümmet. Kony väitel võitleb ta piibli kümnel käsul põhineva korra kehtestamise eest Ugandas.

Tema mässulised terroriseerivad aga suuri osi Kongo Demokraatlikust Vabariigist, Lõuna-Sudaanist ja Kesk-Aafrika Vabariigist ning ta on rahvusvahelise kriminaalkohtu poolt tagaotsitav vägistamiste, inimeste sandistamiste ja tsiviilisikute mõrvade eest, samuti laste sunniviisilise värbamise eest sõduriteks ja seksiorjadeks.