„Ma ei teadnud sellest ja mul polnud kuidagi võimalik alustada sõda kuni laupäeva hommikuni (16. märts), et ära hoida, mida nad meile peale surusid, ja samal ajal väidetavalt anda inimestele vihjeid,“ ütles Anastasiades esmaspäeval Cyprus Maili vahendusel.

Anastasiades ütles, et kolmeliikmeline uurimiskomitee, mis on moodustatud pangandussektori uurimiseks ja mis võib Küprose finantskriisi tekitamise eest inimesi tsiviil-, kriminaal- või poliitilisele vastutusele võtta, saab korralduse uurida ka teda ja tema perekonda.

Endise valitsuserakonna AKEL-i häälekandja Haravghi pühapäevane väljaanne teatas, et Anastasiadese tütre mehe vanematele kuuluv firma A. Loutsios and Sons Ltd kandis mõned päevad enne, kui eurogrupp otsustas inimeste pangaarvetelt lõivu võtta, 21 miljonit eurot Küprose Laiki pangas olnud arvelt üle teise panka. Eurogrupp otsustas inimeste pangaarvetelt lõivu võtta 16. märtsil.

Ülekanded tehti 12. ja 13. märtsil, aga ka 1. märtsil, teatas ajaleht, väites, et perekonda oli ees ootava eest hoiatatud.

Haravghi väitis ka, et Anastasiadese tütre mehe vanemad Andys ja Katia Loutsios võtsid 29. jaanuril välja veel 24 miljonit eurot. Siis oli Küprose president veel AKEL-i esindaja Demetris Christofias.

Loutsioste perekond eitab neid väiteid ja nimetab neid pahatahtlikeks ning tahtlikuks katseks politiseerida täiesti legaalset majandustegevust, millel pole mingit pistmist ajalehe süüdistustega.

Perekond teatas pühapäeval kirjalikus avalduses, et nende arvetel on kokku 46,7 miljonit eurot, lisaks neli miljonit eurot Küprose võlakirjades.

„Tuleb märkida, et kõnealune kogusumma pärineb kasumist ja sissetulekutest, mis on nõuetekohaselt maksustatud ja riigile ei olda midagi võlgu,“ teatas perekond.

Püüdes kogu lugu selgeks rääkida, teatas perekond, et kandis 10,5 miljonit eurot Laiki pangast üle Bank of Cyprusesse Küprosel ja veel 10,5 miljonit eurot Barclays PLC-sse Londonis.

Ülekannete põhjus oli kahe kinnisvara omandamise eest maksmine Kreekas 1,1 miljoni euro eest pluss nende renoveerimiskulud 400 000 eurot, ning katta 6,5 miljoni euro suurune pakkumine Küprosel asuva Kreeka valitsusele kuuluva kinnisvara eest.

13. märtsil oli perekonnal Küprose pankades arvel 36,3 miljonit eurot, öeldakse avalduses. Sellest 7,3 miljonit eurot on endiselt Laiki pangas. 21,2 miljonit on Bank of Cypruses, kus seda ähvardab 37,5-protsendine lõiv.

„Kui perekond oleks olnud informeeritud, nagu ajaleht ebaõigesti väidab, miks ei kandnud nad siis kõiki oma hoiuseid välismaale, eriti perioodil, kui raha liikumine oli piiranguteta?“ küsitakse avalduses.

Perekond küsis ajalehelt lisaks, miks kandsid nad välismaale ainult 10,5 miljonit eurot, kui nad kaotasid kokku 15 miljonit eurot.

Samuti eitab perekond 24 miljoni euro ülekandmist 29. jaanuaril. Seejuures imestatakse, kas ajaleht väidab, et neile andis vihje Christofias.

Uurimiskomiteed juhib endine ülemkohtu esimees ja Haagi rahvusvahelise kohtu endine liige Georgios Pikis ning ülejäänud liikmed on Panayiotis Kallis ja Yiannakis Constantinides, kes on mõlemad ülemkohtu endised kohtunikud.

„Kontrollimata kuulujuttude ja ringlevate sosinate“ tõttu tegi esmaspäeval avalduse ka valituse pressiesindaja Christos Stylianides. Ta kutsus üles kõiki, kellel on informatsiooni valitsuse liikmete rahaülekannete või muu tegevuse kohta, mis arvatakse olevat aset leidnud spetsiifilist informatsiooni kasutades, edastama selle uurimiskomiteele, mille Anastasiades teisipäeval ametisse vannutab.