Ühendriigid saatsid hiljuti õppuste raames Lõuna-Korea vetesse seilanud hävitaja USS Fitzgeraldi Jaapanisse kodubaasi naasmise asemel Korea poolsaare edelaosa ümbritsevatesse vetesse, lausus USA kaitseametnik anonüümsuse tingimusel, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Ametniku sõnul on sõjalaeva positsioonile paigutamise näol tegemist mõistliku ja ennetava sammuga, et pakkuda Lõuna-Koreale senisest tõhusamat raketikaitset, kui see peaks vajalikuks osutuma.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel ähvardanud rünnata Ühendriikide sõjaväebaase piirkonnas ning isegi selle mandriosa. Ametnik ütles, et USA vähendas detsembris Pyongyangi kaugmaaraketi katsetuse järel oma sõjalaevastiku kohalolekut Korea vetes.

Washington on stalinistliku riigi ähvardustele pretsedenditute sammudega vastanud. Eelmisel nädalal viisid kaasaegsed pommitajad B-2, mis on võimelised kandma tuumarelva, läbi treeninglaskmise Lõuna-Koreas asuvate sihtmärkide pihta. Lisaks on USA õppuste raames Lõuna-Koreasse paigutanud varghävitajaid F-22.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney lausus esmaspäeval, et Pyongyangi ähvardustele ei ole seni järgnenud vägede ulatuslikku mobiliseerimist ja koondamist.