Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste maht Küprosel oli 2012. aasta lõpus rahvusvahelise investeerimispositsiooni andmetel 3,3 miljonit eurot, teatas Eesti Pank. Värskemaid andmeid ei ole.

Eesti residentide kaotuse hinnanguid on Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääski sõnul võimatu anda, lahtisi komponente on selleks liiga palju.

Esiteks on hoiused pankades kuni 100 000 euro ulatuses kaitstud. Teiseks mõjutab tulemust see, millises pangas on hoiused, sest muudatus puudutab eelkõige kahte panka, millest üks likvideeritakse ja teine rekapitaliseeritakse osaliselt suurhoiustajate arvelt. Kolmandaks pole Küprose keskpank veel teavitanud avalikkust, millistel tingimustel nende kahe panga restrukteerimine läbi viiakse.

Kui vaadata Eesti panga statistikat investeeringute kohta, on näha, et Eesti ja Küprose vahel liiguksid justkui tohutud rahavood, kuigi riigid on väikesed ja üksteisest kauged. Mis on selle taga, ei saanud Rääsk selgitada, sest Eesti Panga avaldatud statistiliste numbrite taga pole rohkel arvul ettevõtteid ning üksikute ettevõtete osas kehtivad statistikaseaduse konfidentsiaalsusnõuded.

Küprose pangad avati eile esimest korda pärast 12-päevast pausi, mil pangad olid suletud ja suurem osa rahast külmutatud. Üle 100 000 euro suurustele hoiustele kehtestatakse maks, mis võib olla kuni 40 000 hoiuse suurusest.