Klientidel on lubatud pangast välja võtta 300 eurot päevas, et kõik kohe oma säästudega ei põgeneks. Enam kui 100 000-euroste hoiuste omanikelt võetakse aga lõivu, mille eest antakse vastu pankade aktsiaid, et Küpros saaks kokku 5,8 miljardit eurot, kvalifitseerumaks Euroopa Liidu, Euroopa Keskpanga ja rahvusvahelise valuutafondi (IMF) abipaketi saamisele, vahendab BBC News.

Korrespondentide sõnul kardavad mõned tormijooksu, kui pangad kohaliku ja Eesti aja järgi kell 12-18 oma uksed avavad.

Pangakontoreid ja sularaha transporti valvavad relvastatud politseinikud ja turvafirma G4S töötajad.

Raha liikumisele on kehtestatud uued karmid reeglid, et see kohe saarelt ei kaoks ja sellega pankade kokkuvarisemist kaasa ei tooks.

Lisaks sularaha väljavõtmise 300-eurosele päevalimiidile ei ole küproslastel lubatud tšekke rahaks teha. Deebet- ja krediitkaartidega on lubatud kulutada kuni 5000 eurot päevas.

Üle 200 000-eurosed maksed peab eelnevalt heaks kiitma spetsiaalselt moodustatud komitee. Vaid Küprose valitsus ja keskpank ei pea komitee heakskiitu küsima.

Rahaülekannetele teistesse riikidesse on kehtestatud limiit 5000 eurot ja Küproselt lahkuvad reisijad võivad kaasa viia vaid kuni 1000 eurot.

Enam kui 100 000-euroste hoiuste omanikel võidakse aga kuni 40 protsenti sellest summast aktsiate vastu vahetada.

Kolmapäeva õhtul avaldasid sajad inimesed meelt presidendipalee juures, skandeerides: „Ma ei maksa midagi, ma ei võlgne midagi.“

Küprose rahandusminister Michalis Sarris kinnitas, et piirangud on ajutised, kuid paljud majandusteadlased ennustavad, et need võivad jääda kehtima kuudeks.

Enneolematud piirangud on Euroopa Liidu tähtsa põhimõtte põhjalik rikkumine. Nimelt peaks selle põhimõtte järgi kapitali, nagu ka inimeste, liikumine Euroopa Liidu sisepiiridel vaba olema.