Denberi sõnul võib toimuvat nimetada Venemaal asuvate valitsusväliste organisatsioonide läbiotsimiste laineks. Tema hinnangul on tegemist surveavaldusega kodanikuühiskonnale, vahendab BNS. "Seda ei saa teisiti hinnata."

HRW ametnik ütles, et võimud on sarnasel viisil läbi otsinud ka vabaühenduse Civic Assistance Refugees Centre ja Transparency International Moskva kontorid. "Tegemist on osaga laiahaardelisest, pretsedenditust vabaühenduste läbiotsimise lainest, millega suurendatakse survet kodanikuühiskonnale seoses mullu vastu võetud nende tegevust piiravate seadustega," lisas ta e-kirja teel. Denberi hinnangul on läbiotsimiste eesmärgiks süvendada vabaühenduste seas ähvardavat atmosfääri, mille tekitasid mullu vastu võetud seadused.

Läbiotsimised viiakse läbi, tuginedes president Vladimir Putini allkirjastatud seadusele, millega klassifitseeriti välisriikide rahastatud vabaühendused välisagentideks, mille tegevus vajab riigi suuremat kontrolli.

Möödunud nädalal korraldasid võimud reidi Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial tööruumidesse.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton nimetas teisipäeval inspektsioone murettekitavaks, sest nende eesmärk paistab tema sõnul olevat kodanikuühiskonna tegevuste edasine õõnestamine ja vabaühenduste nõrgestamine riigis.

Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung kirjutas teisipäeval, et Vene prokuratuur ja maksuamet ilmusid ette teatamata Saksa sotsiaaldemokraatidele lähedase Friedrich Eberti fondi Moskva büroosse ja lasid mitu tundi dokumente ette näidata. Kantsler Angela Merkeli kristlike demokraatidega seotud Konrad Adenaueri fondi Peterburi büroosse jätsid võimuesindajad küsimustiku fondi töötajate ja ürituste kohta.

Seadus, mille riigiduuma kiitis heaks mullu 13. juulil ja föderatsiooninõukogu 18. juulil, kohustab välisrahastust saavaid vabaühendusi registreerima end välisagentidena. Vabaühendused allutatakse tulude, raamatupidamise ja juhtimisstruktuuride ametlikule kontrollile ning peavad regulaarselt avalikustama oma tuluallikad.

Analüütikud peavad seadust vastuseks detsembrikuiseid parlamendi- ja märtsikuiseid presidendivalimisi vaadelnud vabaühenduste kriitikale.