Sündmuskohal olnud politseinike ja jaoskonna vahelise raadiovestluse üleskirjutuse järgi ei olnud aknast alla hüpanud noorel asüülitaotlejal nähtavaid füüsilisi vigastusi. Samas teatas aga üks politseinikest, et kiirabi keeldus teda peale võtmast. Politsei pidi sekkuma ja alaealise poisi ise haiglasse viima, vahendab The Local.

Sündmuskohal olnud inimesed kuulsid teadetekohaselt ka kiirabitöötajate rassistlikke kommentaare. Mõlemad on nüüd töölt kõrvaldatud.

„Selline käitumine on täiesti vastuvõetamatu ja vastuolus meie väärtustega,“ ütles Gävleborgi lääni esindaja Svante Lönnbark esmaspäevasel pressikonverentsil.

Nädalavahetusel kirjutati Rootsi meedias ka reisijate jagamisest bussijuhtide poolt rahvuse järgi erinevatesse bussidesse.

Bussifirma People Travel Group (PTG) juht Christer Litzell kohtus esmaspäeval süüdistatava bussijuhiga ja firma alustas asja uurimist.

„Tal ei ole sündmuste käigu kohta sama arusaama kui esitati ajalehtedes. See on ühe isiku sõna teise isiku sõna vastu, mis muudab asja raskemaks,“ ütles Litzell.

Juht kõrvaldati PTG juurdluse ajaks töölt ja firma üritab ühendust võtta Samer Chatilaga, kes rääkis reisijate rahvuse järgi eraldamisest ajalehele Dagens Nyheter. Seni pole temaga õnnestunud ühendust saada.

Bussireisijate diskrimineerimises süüdistati ka laevafirmat Viking Line. Firma eitas esmaspäeval süüdistusi ja väitis, et 21. detsembril, kui reisijate väitel pandi nad reisil Örebrost Stockholmi rahvuse järgi erinevatesse bussidesse, oli liinil vaid üks buss.

Viking Line teatas lisaks, et asjaosalised bussijuhid eitavad kategooriliselt reisijate rahvuse või nahavärvi järgi eraldamist.