"Me põrkusime oma otsustes miinimumkoosseisude nõudele," ütles reedel haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksooga kohtunud Sõmerpalu vallavanema Aaro Hollo.

"Tahtsime teha koolide ühendamisel vaheetapi, kus kahel koolil oleks üks juhtkond, kuid praegu ütlevad seadused, et kummalgi asutusel lihtsalt peab olema direktor. Samuti on suur probleem, et praegu saaksime koolide kokku panemisel sama hulga õpilaste eest tunduvalt vähem haridustoetust," kurtis vallavanem.

Sõmerpalu vallas on kaks kooli – Osula ja Sõmerpalu põhikool, kus on õpilasi vastavalt 107 ja 70.

Minister soovib muuta suurlinnu eelistavat rahastamiskorda

Minister Aaviksoo rõhutas, et seadused ja reeglid peavad olema mõistlikud, mitte takistama otsuseid, millest inimesed hoopis võidaksid.

"Pole mitte mingit põhjust, miks peaksid seadused takistama omavalitsusel kahe kooli ühe juhtimise alla panemist – eriti, kui sellest sisuliselt ainult võidetaks," sõnas minister ja lubas probleemi valla jaoks võimalikult kiiresti lahendada.

Aaviksoo tõi välja, et hetkel menetleb riigikoogu ka põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõud, mis peaks kaotama sellised arusaamatud piirangud ja takistused.

Haridus- ja teadusministeeriumi teatel arutatakse praegu järgnevate aastate haridustoetuse reegleid kõigi partneritega.

"Tänane omavalitsuste toetusmudel ei ole ilmselgelt mõistlik, kui täiesti arusaadav otsus - kahe väikese kooli juriidiline ühendamine – vähendaks riigi poolt antud toetust pea kolmandiku võrra. Laste hulk jääb samaks, mistõttu omavalitsus rahas kaotada kindlasti ei tohiks," selgitas Aaviksoo.

Takistused tuleb eemaldada võimalikult kiiresti

Haridus- ja teadusminister soovib vähendada kehtivast õigus- ja rahastamiskorrast tulenevaid takistusi, mis piiravad Sõmerpalul ja teistes sarnases olukorras olevatel valdadel tegemast mõistlikke otsuseid.

2014. aastaks soovitakse töötada välja omavalitsustele haridus- ja sealhulgas õpetajate palgatoetuse mudel, mis võtab senisest enam arvesse demograafilisi muudatusi maal – toetust antaks õpilaste koguarvu põhjal, mida ei mõjutaks eelpool kirjeldatud juriidilised nüansid.

Samuti tuleb omavalitsuste toetamisel võtta arvesse regionaalseid eripärasid, sest tänane toetusmudel eelistab ebaproportsionaalselt suurlinnu.

Reeglid, mis takistavad omavalitsustel langetada otsuseid nagu väikeste koolide ühtne juhtimine, on ministeeriumi hinnangul täiesti ebatarvilikud ja ebamõistlikud, mistõttu nende muutmine tuleb võimalikult kiiresti päevakorda võtta.