Anastasiades jõudis läbirääkimistele Euroopa Liidu presidendi Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso, Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peadirektori Christine Lagarde'iga veidi pärast kella 14 (Eesti aja järgi 15), vahendas BNS.

Küprose valitsuse esindaja Christos Stylianidese sõnul on läbirääkimised "väga tundlikus faasis".

"Olukord on väga keeruline ja aega on väga napilt," lisas Stylianidese.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn hoiatas, et eurotsoon peab pühapäeva õhtul Küprose olukorra lahendamise osas kokkuleppele jõudma.

"See on möödapääsmatu. Kahjuks on viimaste päevade arengud viinud olukorrani, kus muud valikut ei ole. Alles on vaid rasked otsused," märkis Rehn.

Ka euroala rahandusministrid kogunevad pühapäeva õhtul kella seitsme ajal Brüsselis.

Küpros peab leidma ise 5,8 miljardit eurot, mis kindlustaks riigile EL-i ja IMF-i kümne miljardi euro suuruse päästepaketi. Küprose parlament lükkas teisipäeval tagasi esialgse plaani saada nõutud summa kokku kõigi pangahoiuste ühekordse maksustamise teel.

Euroopa Liit andis seepeale Nikosiale uue päästeplaani kokkuleppimiseks aega esmaspäevani. Euroopa Keskpank on ähvardanud tuleva nädala alguses lõpetada riigi erakorralise rahastamise, mis tõenäoliselt viiks täbaras seisus pangandussektori kokkuvarisemiseni.

Allikate sõnul jõuti laupäeval kõnelustel nõndanimetatud troikaga üksmeelele suurhoiuste maksustamises. Ametnike kohaselt lepiti kokku riigi suurima, Küprose Panga (Bank of Cypros) enam kui 100 000 euro suuruste hoiuste ühekordses 20 protsendi suuruses lõivus. Teistes pankades kehtestatakse hoiustele neljaprotsendiline maks.

Ametniku kinnitusel lepiti kokku ka hädas Laiki (Popular Bankis) restruktureerimises. Pensionifondide kasutamisest siiski loobuti.

Küpros vajab märksa vähem abi kui Kreeka, kuhu on panustatud sadu miljardeid eurosid. Seevastu kardetakse, et praegune kriis võib nakatada teisi hädal eurotsooni riik.

Küprose pangad olid terve selle nädala suletud ja avatakse kavakohaselt uuesti teisipäeval. Pangandus on Küprose majanduses võtmetähtsusega: sealne finantssektor ületab sisemajanduse kogutoodangut mitu korda, märkimisväärne osas hoiustest kuulub Vene kodanikele ja ettevõtetele.

Nikosia on abi saamiseks pöördunud ka Venemaa poole, kuid rahandusminister Michalis Sarrise kõnelused Moskvas lõppesid reedel tulemusteta. Küprose ettepanekud ei pakkunud huvi, ütles Vene rahandusminister Anton Siluanov. Peaminister Dmitri Medvedevi sõnul ei ole Venemaa siiski ust veel täielikult sulgenud.