"USA ei tohiks unustada, et Anderseni lennuväebaas Guamil, kust pommitajad B-52 õhku tõusevad, ja samuti mereväebaasid Jaapanis jäävad igati meie löögiulatusse," hoiatas Põhja-Korea ülemjuhatuse eestkõneleja, vahendab BNS.

Põhja-Korea mõistis päev varem "andestamatu provokatsioonina" hukka USA tuumarelva kandmiseks võimeliste pommitajate B-52 lennud üle Korea poolsaare ja ähvardas sõjategevusega, kui need peaksid jätkuma.

"Me ei saa kuidagi taluda ega leppida sellega, et USA viib läbi tuumarünnaku õppusi võttes meid sihtmärgina ja reklaamides neid veel, kui "tugevaid hoiatussõnumeid"," lisas Põhja-Korea armee esindaja.

"Selline tegutsemine on otsene ülbe provokatsioon nagu seda on ka USA tuumašantaaž," märkis sõjaväe eestkõneleja.

USA kaitseminister Chuck Hagel teatas eelmisel nädalal, et Ühendriigid suurendavad vastuseks Pyongyangi "ennetava tuumarünnaku" ähvardusele peaaegu poole võrra Alaskal paiknevate püüdurrakettide arvu ning kinnitas plaani suurendada Jaapani raketikaitsesüsteeme.

Hiina hoiatas seepeale USA-d sõjalise võimsuse tugevdamise eest ja kutsus ettevaatusele, reageerides Washingtoni teatele raketikaitse suurendamisest Alaskal vastuseks Põhja-Koreast lähtuvale ohule.

"Kõik meetmed sõjalise võimsuse suurendamiseks vaid tugevdavad antagonismi ega aita kaasa probleemi lahenemisele," ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei. "Loodame, et pooled võtavad vastutustundliku hoiaku ning tegelevad selle küsimusega ettevaatlikult."

Hiina on Põhja-Korea ainus liitlane ja peamine kaubanduspartner, kuid on väljendanud korduvalt vastuseisu Pyongyangi tuumaprogrammile ning hääletanud ÜRO-s Põhja-Korea vastaste sanktsioonide poolt. Analüütikute hinnangul hindab Peking Põhja-Koreas ennekõike poliitilist stabiilsust, kuna kardab võimalikku põgenikevoolu ning Korea poolsaare ühinemist Pyongyangi režiimi kokkuvarisemise korral.

Põhja-Korea nimetas esmaspäeval USA tuumašantaaži põhjuseks, miks mitmed riigid järgivad stalinistliku riigi eeskuju ja soetavad endale tuumarelva. Pyongyang kuulutas ÜRO peakorteris tavarelvastuse piiramist käsitlevate relvakaubanduskõneluste esimesel päeval, et riik on oma võimsa positsiooni üle uhke. Stalinistlik riik korraldas eelmisel kuul seni võimsaima tuumakatsetuse, mistõttu ÜRO karmistas riigile eelmiste, 2006. ja 2009. aastal läbi viidud tuumakatsetuste eest kehtestatud sanktsioone.