"Rahandusministrid on jätkuvalt seisukohal, et väikehoiustajaid tuleks kohelda üle 100 000 euro suuruste hoiuste omanikest erinevalt, ning kinnitavad alla 100 000 euro suuruste hoiuste tagamise olulisust," ütles eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem pressiteates, vahendavad AFP ja BNS.

AFP järelepärimisele vastates täpsustas eurotsooni allikas, et rahandusministrid eelistavad väikehoiustele, mis moodustavad kõigist Küprose pankades olevatest hoiustest kolm viiendikku, kehtestatud 6,75-protsendise maksu kaotamist.

Dijsselbloem rõhutas kohtumisel, et hoiusemaksu näol on tegemist ühekordse meetmega, mis taastab koosmõjus rahvusvahelise valuutafondi (IMF) laenu ja eurotsooni abipaketiga Küprose pangandussüsteemi elujõulisuse. "Selle meetme puudumisel oleks Küprosel rakendunud stsenaariumid, mille tulemusel oleks hoiustajad sattunud veelgi raskemasse seisu."

"Erakorraliste kõneluste tulemusena näeme tõenäoliselt Küprose hoiusemaksu suuremat progresseerumist," lisas eurogrupi juht, viidates sellele, et üle 100 000 euro suurustele hoiustele kehtestatav maks tõuseb seni kokkulepitud 9,9 protsendist kõrgemale.

Rahandusministrid kutsusid Nikosia valitsust ja parlamenti pankade ajutist kinniolekut abipaketi kiireloomuliseks heaks kiitmiseks ära kasutama.

Kõigest paar kuud eurogruppi juhtinud Dijsselbloem sattus varem esmaspäeval oma eelkäija, Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri kriitika alla. Juncker hoiatas, et Euroopa Liidu vastuoluline Küprose päästepakett võib viia "usalduse kadumisele".

"Mul on tõsine mure, et see viib usalduse kadumisele, mitte ainult pankade, vaid ka inimeste poolt," ütles Viinis visiidil viibiv eurogrupi eelmine juht.

Vastavalt laupäeval saavutatud kokkuleppele peab Küpros Euroopa Liidu päästepaketi eeltingimusena kehtestama ühekordse lõivu pangahoiustele. Küprose valitsus arutab praegu võimalusi vabastada maksust väiksemad hoiused, kehtestades suurematele hoiustele plaanitust kõrgema maksumäära.

Küprose pankade hoiustajad peavad tasuma ühekordselt panga omakapitali osa oma hoiustest. Alla 100 000 euro jäävate hoiuste omanikud tasuvad omakapitali oma hoiustest 6,75 protsenti, 100 000 eurost suuremate hoiuste omanikud 9,9 protsenti. Kokku vajavad Küprose pangad 10 miljardit eurot lisakapitali, millest hoiuste arvel tuleks 5,8 miljardit eurot.

Küprose keskpanga ametnik ütles, et riigi pangad jäävad neljapäevani suletuks.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble süüdistas Euroopa Keskpanka Küprose päästepaketi enneolematus tingimuses, mis nõuab lõivu kehtestamist kõigile pangahoiustele, vahendas EUobserver.

"Maksu määramine alla 100 000 euro suurustele hoiustele ei olnud Saksa valitsuse väljamõeldis," ütles Schäuble maksustamiskonverentsil. Saksa rahandusministri sõnul kaitsesid tema ja IMF varianti, kus maksustatud oleks vaid 100 000 eurost suuremaid hoiuseid, seejuures oluliselt kõrgema lõivuga kui viimaks kokku lepiti.

"Lõplikud maksumäärad on madalama limiidiga. Kui oleks valitud teine versioon, mis puudutas vaid 100 000 eurost suuremaid hoiuseid, oleksid tulemused olnud teistsugused ning praeguseid probleeme ei oleks olnud," ütles Schäuble.

Schäuble kinnitas siiski, et päästepaketi tingimused on vastavuses Euroopa Liidu seadustega, kuigi alla 100 000 euro suurused hoiused peaksid olema täielikult tagatud.

Küprose abipaketi suurus on 10 miljardit eurot.