Eelmisel nädalal teatas USA kaitseminister Chuck Hagel, et rahastamisprobleemid on sundinud Ameerika Ühendriike loobuma raketitõrjekilbist Ida-Euroopas.

Reedel teatas Pentagon CNNi vahendusel, et USA plaanib uuendada oma raketikaitsesüsteemi ning aastaks 2017 lisatakse kaitsesüsteemi Alaskal ja Californias 14 uut kaitserelva, millega suurendatakse kaitserelvade arvu poole võrra.

Endise luureohvitseri sõnul on Põhja-Korea oht aga sama ebarealistlik kui oht Iraanist ning tegelikult on kõige taga Washingtoni vajadus maavaradele, kirjutab Venemaa riiklik telekanal RT.

"Hetkel on Põhja-Korea n-ö kasulik idioot, kes annab USAle ettekäände ühe ressursirikka piirkonna kaitsmiseks. Julgeolekuteenistuses (MI5) töötades õpetati meile ohu hindamiseks või ohtliku riigi tuvastamiseks kaht asja: esiteks - kas neil on ründevõimekust ja teiseks - kas neil on selleks üldse kavatsust. Muidugi on Põhja-Korea valjuhäälselt kuulutanud, et neil on kavatsus Ameerikat rünnata, kuid kindlasti ei ole neil praegusel hetkel selleks võimekust," rääkis Machon.

Endine ohvitser arvab samuti, et Iraan on juba ammu oma tuumaprogrammi peatanud ja USA lihtsalt loob uusi valesid.

"Me teame kõik, et Iraan ei ole Ameerika ja Lääne jaoks mingi oht. Ja ma arvan, et Ida-Euroopasse väidetava Iraani ohu eest loodud raketitõrjekilp oli bluff."

Raketitõrjekilbi tugevdamist seostab Machon aga kliimasoojenemise ning Arktika maavaradega.

"Ma arvan, et tegu on väga ettevaatliku geopoliitilise strateegiaga, kontrollimaks Alaskat ning rajamaks sinna baase, millega oleks võimalik Arktika piirkond enda kontrolli all hoida. Ajal, mil arktiline jää sulab aina kiiremini, hakkab aina rohkem riike ressursirikaste alade üle võitlema. Ameerikal, kes omab nüüd Alaskal tõhusat raketikaitsesüstemi, on võimalus sellega enda majandushuvisid antud piirkonnas kaitsta."

Annie Machon ja tema elukaaslane David Shayler lahkusid MI5-st 1997. aastal, kui Shayler paljastas pühapäevalehe Mail on Sunday ajakirjanikule riigisaladusi. Shayler oli nimelt nördinud, et salateenistused (MI5 ja MI6) töötavad halvasti.

Kohe pärast intervjuu avaldamist põgenes Shayler Briti võimude eest Prantsusmaale, kus ta elas maapaos Pariisis. Ta lootis avaldada raamatut, aga see ei läinud korda. Aastal 2000 tuli Shayler suure bravuuriga kodumaale tagasi. Koos oma elukaaslase Machoniga andis Shayler enne Prantsusmaalt ärasõitu pressikonverentsi. Ta ütles muuseas: “Kõik, mis ma tegin, tegin oma riigi heaks, mida ma armastan. Ma ei ole riigireetur.”

Inglismaale Doverisse jõudes ümbritses neid võimas ajakirjanike summ, kui Shayler arreteeriti. Suuremat teatraalsust ei oskakski tahta. Laeval silmitsesid Shaylerit ka lapsed, kellest mõni ta juurde astus ja küsis: “Onu, kas sa oled spioon?" Wikipedia andmetel on Shayler ja Machon hetkel vabaduses, nad on liitunud organisatsiooniga "9/11 tõeliikumine" ja töötavad ajakirjanikena. 2007. aastal ütles Shayler Briti ajalehele Daily Mail, et on Jumala poeg ja Messias ning elab igavesti.