Euroopa Liidu ja rahvusvahelise valuutafondi IMF-iga kokku lepitud kümne miljardi euro suurune abipakett näeb ette, et kõik pangakliendid maksavad ühekordset maksu. See viis raha massilise väljavõtmiseni pankadest ning president Nicos Anastasiades teatas hiljem, et soovib abipaketi tingimusi leevendada, vahendab BBC News.

Küprose presidendi erakond Dimokratikos Synagermos, millel on 56-kohalises parlamendis 20 kohta, vajab päästepaketi heakskiitmiseks ka teiste fraktsioonide hääli.

Koalitsioonipartneri demokraatliku partei pressiesindaja ütles BBC-le, et enne abipaketi poolt hääletamist soovitakse kinnitust, et kokkulepe lahendab Küprose ees seisvad probleemid.

Opositsiooniliider George Lillikas ütles, et president on rahva reetnud.

Kui abipaketti heaks ei kiideta, võivad pangad riikliku meedia teatel teisipäeval suletud olla, et vältida raha massilist väljavõtmist.

President Anastasiades ütles, et püüab saavutada maksunõude äramuutmist.

„Ma jagan täielikult rahulolematust, mille on põhjustanud see keeruline ja valus otsus,“ ütles Anastasiades pühapäeval televisioonis. „Seetõttu jätkan ma lähitundidel võitlust eurogrupiga nende otsuste äramuutmiseks, et vähendada mõju väikehoiustajatele.“

President hoiatas samas, et Küpros pidi valima oma rahanduse stabiliseerimise ning finantssüsteemi kokkuvarisemise ja eurotsoonist lahkumise vahel. Anastasiadese sõnul on tegemist kõige hullema kriisiga pärast Türgi sissetungi 1974. aastal.

Abipaketi tingimuste järgi peavad küproslased, kelle arvetel on vähem kui 100 000 eurot, maksma ühekordset maksu 6,75 protsendi ulatuses hoiusest. Need, kellel on arvel rohkem kui 100 000 eurot, peavad maksma 9,9-protsendist maksu.

Hoiustajad saavad kompensatsiooniks vastava hulga pankade aktsiaid ning Anastasiades lubas, et need, kes jätavad järgmise kahe aasta jooksul raha Küprose pankadesse, saavad võlakirjad, mis on seotud maagaasist saadava tuluga.

Küpros teatas maagaasi leiukoha avastamisest Vahemere põhja all 2011. aastal, kuid Türgi on puurimisõigused vaidlustanud.

Arvatakse, et eurotsooni juhid, eriti Saksamaa, nõuavad maksu suure hulga Vene kapitali tõttu, mida hoitakse Küprose pankades. Seoses sellega kardetakse rahapesu.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles ajaleheintervjuus, et maksust tuleks vabastada hoiustajad, kelle arvetel on näiteks vähem kui 25 000 eurot.

„Lahendus peab olema sotsiaalselt aktsepteeritav,“ ütles Schulz, kes kuulub Saksamaa opositsioonilisse sotsiaaldemokraatlikku erakonda.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kaitses maksu, öeldes: „Ma arvan, et see on õige samm, mis muudab Küprose abistamise heakskiitmise meie jaoks kindlasti kergemaks.“

Abipaketi üle läbirääkijad Brüsselis alahindasid aga selgelt reaktsioone Küprosel.

Väikeriik tunneb, et on langenud kõige võimsamate väljapressimise ohvriks ning kasvav kibestumine ei aita kuidagi kaasa Euroopa solidaarsusele.

Kui maks kehtestatakse, puudutab see paljusid välismaalastest arveomanikke Küprosel. Siiski ei puuduta see Küprose pankade välismaal asuvate harude kliente.