Mul on neile aga hoopis omamoodi etteheide - aastaid ID pileti kasutamist on mind täiesti võõrutanud harjumusest bussi sisenedes üldse mingite piletisüsteemidega manipuleerida ja ma ei leia oma riietuse küljes kohta, kuhu seda rohelist plastkaarti oleks mugav ja ohutu panna. Sama mure on lapsega. Hädapärast saab kaarti hoitud rahakotis - nii ei kao kaart ära. Aga rahakotiga validaatori ees vehkimine tundub iga kord olevat varastele rohelipu püstiajamine: Hei, varas, siin on üks rahakott! Tule ja nabi ära! Pärast valideerimist rahakoti taskusse või käekotti libistades tunnen ennast alati kõhedalt. Laps kannab enda rahakotti paelaga kaelas - ka see teeb olemise kõhedaks. Kui ta üksi sõidab, siis võib ju nii kergesti tekkida kellelgi kiusatus väiksema ja nõrgema käest vara ärastada. Lapse riietel aga ei ole mõistlikke taskuid, oma koolikotist on tal seda rahakotti paha võtta, eriti, kui ainult paar peatust sõita, ja ega koolikotiski vara paremini kaitstud pole.

Jah, ilmselt oleks targem rahakott ning sõidukaart lahutada ja kaart mingil muul viisil kaasa võtta, aga kuidas? Kui ma seda rahakotti ei pane, lihtsalt taskus kannan, siis ununeb see lõpuks surmkindlalt maha. Keegi ei käi ju aastaringselt samade riietega. Lapse puhul sama asi - mõtlesin, et ostaks paelaga ümbrise ja kinnitaks kaardi jope külge, aga kui ta paneb teise jope? Kui mina mõtlen hommikul viimasel hetkel ümber ja võtan teise käekoti? Rahakotti on veel meeles kaasa võtta, ent pelk sõidukaart? Monofunktsionaalne jubin? No ausalt läheb meelest! Id-kaardiga oli lihtne  - võtad välja ainult kontrolli nõudmisel, muidu hoiad turvaliselt taskus - ja kui paljuke neid kontrolle ikka kohtab. Ühiskaardi ja seda sisaldava karmaniga peab vehkima aga iga kord.

Lapsele tuli selle peale hea idee - võiks olla sõrmuskaardid või käevõrukaardid. Jah - veekindlasse kummi peidetud kiibid, mida ei pea vannitamise ajaks ka ära võtma, oleks tõepoolest lahendus, mis ei takista ei rõivaid vahetamast ega muuda liiklemist vargusohtlikuks olukorraks. Natuke mõtlemisainet siinkohal arendajatele!