Nii paljudest uutest ainetest ei ole ühe aasta jooksul kunagi varem teatatud – 2010. aastal teatati 41 ja 2009. aastal 24 ainest.

Esialgsed andmed 2012. aasta kohta näitavad, et kasvutendents jätkub: juba on teatatud enam kui 50 ainest.

Euroopa Komisjon avaldas täna uuringu, mille prognooside kohaselt on majanduskriisil oluline mõju uimastiturule näiteks seepärast, et suureneb nõudlus ebaseaduslike narkootikumide järele.

Uuringust ilmneb, et tõenäoliselt hakkavad noored senisest enam müüma või isegi tootma narkootikume (eriti kodus kasvatatud kanepit), et sedasi raha teenida. Samal ajal võib aga oletada, et majanduskriisi tõttu vähendatakse uimastipoliitika eelarvet eriti selles osas, mis puudutab ravi ja kahjulike tagajärgede vähendamist.

"Täna avaldatud uuring peaks avama Euroopa silmad: selleks, et vähendada narkootikumide pakkumist ja narkokaubandust, peame vähendama uimastikasutajate arvu, olgu siis ennetustegevuse või raviga," sõnas komisjoni asepresident ja õigusvolinik Viviane Reding.

"Pakkumine lähtub nõudmisest ning narkomaanide lisandumine toob kaasa narkootikumide turu kasvu. Seepärast kavatsengi teha sel aastal ettepaneku muuta uusi psühhoaktiivseid aineid ja ebaseaduslikku narkokaubandust käsitlevad õigusnormid rangemaks. Selleks, et kaitsta oma lapsi, peame tegutsema Euroopa Liidu tasandil," rääkis Reding.

Traditsiooniliste uimastite, nt kokaiini, heroiini ja ecstasy kasutamine on üldiselt stabiilne, kuid kaubitsejad kasutavad ära asjaolu, et kõigi keemiliste ühendite staatus ei ole rahvusvaheliselt reguleeritud ja seetõttu jõuavad uimastiturule uued narkootilised ained.

Selliseid aineid on internetis üha lihtsam kätte saada ning nad on levinud paljudesse liikmesriikidesse, kus on raske nende müüki takistada.

Eurooplaste seas kõige levinuma narkootikumi – kanepi – turu suurus Euroopa Liidus oli 2010. aastal hinnanguliselt 7 kuni 10 miljardit eurot.

Olenevalt riigist on regulaarseid kasutajaid kanepitarbijate seas vaid murdosa ehk 5 kuni 25 protsenti, kuid just nende arvele läheb suurem osa igal aastal tarbitavast kanepist.

Uuring kinnitas, et kanepi tootmise ja levitamise vastaste õigusnormide jõustamine tõstab märkimisväärselt kanepi hinda. Hinnatõus tuleneb sellest, et tootjad ja kauplejad tahavad kompensatsiooni ohtude eest, mis seotud arreteerimise, vanglakaristuse, kauba konfiskeerimise ja vägivallaga, ning oma tegevuse varjamisega kaasnevate kulude eest.