64. aastat tagasi, 1949. aastal, leidis aset eestlaste ajaloos üks kurvemaid sündmusi. Üle 20 000 süütu inimese saadeti märtsiküüditamise käigus loomavagunites Eestist Venemaale. Nende inimeste mälestuseks korraldatakse tänavu 25. märtsil juba neljandat korda mälestusüritus Tallinnas ja Tartus, teatas Eesti Üliõpilaskondade Liit.

MTÜ Tulipisar, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit ja Eesti Noorteühenduste Liit kutsuvad Eesti inimesi meenutama märtsiküüditamise aastapäeval, 25. märtsil, kõiki küüditamise ohvreid mälestusküünalde süütamisega. Alates 2010. aastast on saanud traditsiooniks korraldada märtsiküüditamise aastapäeval kõigi küüditatute mälestuseks avalik küünalde süütamine.

„Hoiame küünlaid süüdates elavana mälestust süütutest inimestest, kes kannatasid okupatsioonivõimude inimsusevastaste kuritegude ja terrori all ning seisame selle eest, et küüditamised ei korduks enam kunagi,” sõnas küünalde süütamise eestvedaja, Tanel Tsirgu.

Ootame inimesi küünlaid süütama 25. märtsil algusega kell 18.00 Tallinna Vabaduse väljakule ning Tartu Raekoja platsile. Tallinnas plaanitakse süüdata vähemalt 15 000 küünalt ja Tartus vähemalt 7000.

„Sellel õhtul võiksid kõik eestlased, olenemata oma elukohast, süüdata küünlad küüditamise ohvrite mälestuseks ka oma kodudes,” lisas Tsirgu.

Kõigil osavõtjatel palume kaasa võtta kalmuküünlaid ja süütajaid. Sündmuse läbiviimisele saab kaasa aidata ka annetustega, mida oodatakse MTÜ Tulipisar arvelduskontole nr. 221051376083.