Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina kinnitas, et kriminaalasi meedias ilmunud andmete kontrollimiseks on algatatud.

"Pealtnägija" avalikustas nädal aega tagasi, et Kärberg sundis astuma IRLi kalur Vladislav Anikijevi, et too käiks IRLi suurkogul ja hääletaks erakonna sisevalimistel nii, nagu vaja.

"See nägi välja nii, et tema parem käsi Irina ütles, et on vaja astuda parteisse. Kui ma küsisin, miks, siis ta vastas, et peab ja kõik poisid astuvad - lühidalt, et on vaja astuda ja kõik. Ma sain aru, et kui ma poleks astunud, siis oleks välja läinud. Et kõik astusid, siis ka mina astusin. Sõitsime siis tema juurde, mulle anti paber, andsin allkirja, mingi leping oli seal," meenutas Anikijev.

"Pealtnägija" leidis IRLi suurkogul osalejate nimekirjast koos Kärbergiga 46 inimest, kes on kas Kärbergi lähedased või tema firmade töötajad. Sundparteistatud mehed omakorda pidid toetama endist Jõgeva maavanemat Aivar Kokka.

Nii Kärberg kui Kokk on sundparteistamist eitanud. Kokk kui erakonna Jõgevamaa piirkonna juht on lubas ise väidetava sundparteistamise uurimisega tegeleda. Kärberg on peatanud oma kuuluvuse IRLi volikokku ja IRL-i Jõgevamaa piirkonna juhatusse.

Sundparteistamine on keelatud karistusseadustiku paragrahviga 155, mis ütleb, et "usulisse ühendusse või erakonda astuma või selle liikmeks olema sundimise eest – karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahalise karistusega."