Katoliku kiriku kardinalid valivad parajasti järglast tagasi astunud paavstile Benedictus XVI-le. Kardinal Mahony osaleb konklaavil, vahendab BBC News.

Ligi 10 000 USA katoliiklast kirjutas alla petitsioonile, milles kutsuti kardinal Mahonyt üles konklaavile mitte minema süüdistuste tõttu, et ta on kaitsnud laste seksuaalses kuritarvitamises süüdistatud preestreid.

Kardinal Mahony oli viit miljonit katoliiklast esindava USA suurima, Los Angelese peapiiskopkonna populaarne peapiiskop 26 aastat kuni pensionile minekuni 2011. aastal.

Osana saavutatud kokkuleppest ei tunnista ükski osapool mingeid väärtegusid.

Kohtu otsusega avaldati aga hiljuti tuhandeid lehekülgi kirikudokumente, mis paljastavad, et kardinal Mahony kaitses mitmeid seksuaalses kuritarvitamises süüdistatud preestreid seaduse eest. Nende hulgas oli ka Baker, kes saadeti 1986. aastal psühhiaatrilisele ravile kiriku hallatavasse keskusesse ning lubati siis vaimulikuametisse tagasi.

Baker tegeles aga laste kuritarvitamisega edasi ning kiriku makstav 9,9 miljonit dollarit on seotud nelja tema väidetava ohvriga, kes väitsid, et preester pilastas neid ja kardinal mätsis selle hiljem kinni.

Kaks ohvrit, kes on vennad, saavad kumbki neli miljonit dollarit ning kaks ülejäänut kumbki miljon dollarit, teatas ohvrite advokaat John Manly Associated Pressile.

Baker mõisteti lastepilastamises süüdi 2007. aastal ja vabastati 2011. aastal. Los Angelese peapiiskopkond jõudis aga 2007. aastal rekordilisele kohtuvälisele kokkuleppele 660 miljoni dollari maksmiseks kuritarvitamise ohvritele.

„Isik, kes oleks võinud selle peatada ja tagajärjed ära hoida ning takistada nendest neljast lapsest kolme seksuaalset kuritarvitamist, istub nüüd Roomas ja valib uut Kristuse asemikku,“ ütles Manly. „Ma pean seda kohutavalt murettekitavaks.“