Siseminister Vaher läks täna Stenbocki majja kella 11 kohtuma peaminister Andrus Ansipiga. Vahetult enne kohtumise algust ütles ta Delfile, et uue PPA juhi kandidaadi leidmise ja Kama kandidatuuri maha võtmise küsimust ei ole tal valitsusjuhiga plaanis arutada ning juttu oli plaanis teha hoopis tema töövaldkonna pikemaajalistest arengukavadest.

Reformierakonna võtmetegelased nagu peaminister Ansip ja rahandusminister
Jürgen Ligi on PPA juhi otsimise protsessi senist kulgu kritiseerinud.

PPA juhi konkursi lõppvooru pääses Tarmo Miilits, Erkki Koort ja Tõnu Hunt, kuid komisjon eesotsas kantsler Leif Kaleviga ei leidnud, et tegemist oleks piisavalt pädevate inimestega, kelle seast võiks tulla uus PPA juht. Kõigi kolme viimasesse vooru jõudud kandidaadi näol on tegemist 20 aastat Eesti sisejulgeolekus töötanud inimesega.

Peaminister Ansip öelnud, et tal oli oma favoriit nende kolme kandidaadi seas olemas.

Vaher ei öelnud otsesõnu, kas tal on plaanis teiste ministritega PPA juhi kandidaadi küsimuses aru pidada või nende soovitusi kuulda võtta. Samas leidis ta, et kuulab hea meelega kõiki soovitusi sel teemal.

Siseministeerium jätkab sobiva PPA juhi kandidaadi leidmiseks sihtotsingut ning Vaheri sõnul jääb protseduur samaks nagu siis, kui käidi välja Priit Kama kandidatuur. „Siseministeerium viib seda sihtotsingut läbi ja eesmärgiks on parima kandidaadi leidmine,“ lisas ta.

Vaher ei soovinud hinnata, kas nüüd, kui mitu väärt kandidaati on kõrvale heidetud, siis on tõenäosus suurem, et uus PPA juht tuleb erasektorist.

„Raske öelda, milline see tõenäosus on. Eelmise aastal tehtud seadusemuudatuse (PPA juht võib nüüd tulla ka erasektorist – toim) eesmärgiks oli seada siht pikaajalisele juhtimiskogemusele, varem seda ei olnud. Varem võis piltlikult öeldes kolm päeva siseministeeriumi kantsler olnud inimene saada PPA juhi kandidaadiks,“ rääkis Vaher.

Seda, kas kuuleme uue kandidaadi nime mõne päeva, nädala või kuu pärast, Vaher öelda ei osanud, kuid rõhutas, et kindlasti ei räägita antud juhul kuudepikkustest otsingutest.