Seni on kõik 1500-mehelisse rügementi värvatud sõdurid läbinud intensiivse langevarjuväljaõppe ja enne kui neid on lahinguvalmiks peetud, on nad pidanud sooritama vähemalt kaheksa hüpet, kirjutab Mail on Sunday.

Igal teenistusaastal on sõdurid pidanud tegema veel vähemalt kaks hüpet oskuste värskendamiseks, et olla täielikult valmis vaenlase tagalasse maandumiseks.

Nüüd saab langevarjuväljaõppe vaid käputäis noorsõdureid ning sajad kogenumad langevarjurid jäävad ilma iga-aastastest hüpetest, mis on vajalikud lahinguvalmiduse säilitamiseks.

„Meie langevarjurid teisest ja kolmandast pataljonist, 2 Para ja 3 Para, ei saa enam hüpata, sest neilt on ära võetud väljaõpe ja ressursid,“ ütles langevarjurite rügemendi endine ohvitser ja praegune leiboristide parlamendiliige Dan Jarvis, kes juhtis sõdureid Afganistanis 2007. ja 2008. aastal. „Igal aastal toimusid suured langevarjuõppused, millel hüppas koos umbes 800 langevarjurit. Nüüd hüppab nendel õppustel vaid 80 sõdurit. Langevarjutreening on kärbitud olematuseni.“

Briti kõrgemad sõjaväelased on langevarjutreeningu kärpimise hukka mõistnud, märkides, et Prantsusmaa ja USA vägede hiljutised operatsioonid on tõestanud langevarjurite väärtust.

Selle aasta 29. jaanuril heideti Mali kohal alla 200 Prantsuse langevarjurit. Nad maandusid öösel ja sundisid islamistlikud mässulised Timbuktu lennuvälja maha jätma.

Eelmisel aastal korraldas USA langevarjurite abil mitu operatsiooni Afganistani isoleeritud piirkondades, et vältida Talibani, mis oli valmis ründama maad mööda liikuvaid sõdureid.

„Langevarjuhüpped peaksid jääma Suurbritannia kaitseväe põhivõimekuseks, sest sõdurite maapinnale heitmine fikseeritud tiibadega lennumasinast annab strateegilisi võimalusi, mis ületavad helikopterite abil saavutatavad,“ ütles kindralstaabi endine ülem kindral Sir Mike Jackson. „Langevarjurid võivad efektiivselt tegutseda öösel ning võivad vaenlast maapinnal üllatada.“

„Niikaua, kuni valitsus kuulutab, et soovib säilitada langevarjuvõimekust, peaksid nad selle eest neetult hästi maksma. Värvatute langevarjutreeningu lõpetamine on täiesti vastuvõetamatu,“ sõnas Falklandi sõjas langevarjurite rügemendi 3. pataljoni juhtinud kindralleitnant Sir Hew Pike.

Kaitseministeeriumi strateegid toovad aga esile, et langevarjurite rügement ei ole suurt operatsiooni läbi viinud enam kui pool sajandit. Viimane selline operatsioon oli 1956. aasta Suessi kriisi ajal.